Manisada orman yangın tatbikatı

Manisada orman yangın tatbikatı

Manisa'daki tatbikatta duman ve ateşe duyarlı kameralar tarafından tespit edilen orman yangını, havadan ve yerden müdühaleyle kısa sürede söndürüldü

MANİSA (AA) - Manisa'da yaz sezonunda yaşanabilecek orman yangınlarına yönelik tatbikatta, duman ve ateşe duyarlı kameralar sayesinde tespit edilen yangın uçak, helikopter ve yer ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü. 

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği Spil Dağı eteklerinde Kent Ormanı üst kısmında başlayan yangın, ormanı gören hakim alanlara yerleştirilen ateşe ve dumana duyarlı kameralar sayesinde tespit edildi. Kameraların alarmını çalıştırmasının ardından yangına yakındaki arazözler müdahale ederken rüzgarla yayılma eğiliminde olması nedeniyle takviye ekipler de bölgeye sevk edildi. Arazöz ve yer ekiplerinin yanı sıra İzmir Kemalpaşa'da konuşlanan yangın söndürme helikopterleri ile Adnan Menderes Havalimanı'ndaki amfibi yangın söndürme uçağı söndürme çalışmalarına katıldı. 

Bu arada yangını ve söndürme çalışmalarını görecek bir noktada konuşlanan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı canlı yayın aracından helikopter ve söndürme ekiplerininden alınan görüntüler sayesinde çalışmaların koordinasyonu sağlandı. Yangın ekiplerin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü. 

Manisa Orman İşletme Müdür vekili Süleyman Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada tatbikatın orman yangınlarına hazırlık bakımından önemli olduğunu, canlı yayın aracı sayesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından anında izlenebildiğini kaydetti.

Tatbikatta, yangının büyüme tehlikesine karşı Spil Dağı Milli Parkı'na, askeri bölgeye yakınlığı da göz önünde bulundurularak takviye yer ve hava ekipleri istendiğini bildiren Demir, "Yangın bölgesine kısa sürede ulaşan ekipler yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Esas yapılmak istenen orman gözetleme kulelerine yerleştirilmiş bulunan ateş ve dumana duyarlı 12 kameraların test edilmesiydi. 24 saat aralıksız bölgeyi tarayan kameralar, duman ve ateşi görerek yangın çıktığını ekiplere bildiriyor. Bir kamera yangın bölgesine odaklanırken, diğer kamera ise yangının bölgesinin 10 kilometre çapındaki alanı sürekli tarıyor. Yangınları bu şekilde takip ediyoruz" diye konuştu. 

Tatbikatın hedefine ulaştığını vurgulayan Demir, "Sayın Bakanımız da, Orman Genel Müdürlüğü'nde tatbikatımıza katılarak fevkalade başarılı olduğumuzu yerinde görmüştür" dedi.