Mardin Derikte Zeytin Hasadı Başladı

Mardin Derikte Zeytin Hasadı Başladı

MARDİN'in Derik İlçesi'nde, kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadan yetiştirilen ve ilçenin sembolü olan zeytinin hasadına başlandı. Mardin Zeytin Üreticileri Başkanı Erkan Doğan, her yıl hasat sonucu 2 bin ton verim alınırken, destek olmaması...

MARDİN'in Derik İlçesi'nde, kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadan yetiştirilen ve ilçenin sembolü olan zeytinin hasadına başlandı. Mardin Zeytin Üreticileri Başkanı Erkan Doğan, her yıl hasat sonucu 2 bin ton verim alınırken, destek olmaması ve bu yıl bölgede yapılan sulu tarımın artması ile su kaynaklarının azalması nedeniyle verimin 500 tona düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Mardin'in zeytini ile ünlü Derik İlçesi'nde zeytin hasadı başlarken, verimin geçen yıllara göre çok düşük olacağı belirtildi. Mardin Zeytin Üreticileri Başkanı Erkan Doğan, her yıl zeytin hasadından 2 bin ton verim alınırken, bu yıl destek olmaması ve bölgede yapılan sulu tarımın artması ile su kaynaklarının azalması nedeniyle verimin 500 tona düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Mardin bölgesinde 50 bin dekara yayılmış yaklaşık 1 milyon 750 bin zeytin ağacının bulunduğunu, bu ağaçların yüzde 70'inin Derik ilçesinde olduğunu söyleyen Zeytin Üreticileri Başkanı Erkan Doğan, "İlçenin yüzde 50'sinin geçim kaynağı zeytinciliktir. Bu yıl hasat başladı ama sıkıntıların büyük olduğu bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Sulu tarımda suyun fazla kullanılması nedeniyle sıkıntı çekmekteyiz. Yeni GAP projesiyle beraber bölgemize gelen suyun su kanalının zeytinler için kullanılması yönünde girişimlerde bulunmaktayız" dedi.
Mardin Zeytin Üreticileri Başkanı Erkan Doğan, diğer bölgelerde 2-3 çeşit zeytin varken Derik'te 10'nun üzerinde zeytin çeşidi bulunduğunu da hatırlatarak, "En büyük sorunumuz üretime olan desteğim az olmasıdır. Bazı ülkeler zeytin üreticilerine iyi destekler verirken, bizim ülkemizde çok cüzi üretim desteği verilmektedir.Temennimiz, üreticiden çok üretime destek verilmesidir. Hasat sezonumuz her yıl olduğu gibi bu yılda başladı ancak, üretimin az olması nedeniyle kısa sürede hasadın tamamlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Derik ilçesinde Zoncuk, Güleki, Kejık, Belloti, Mazi, Gurseki, Melkebazi, Melemeli ve Ağliş gibi çeşitleri olan zeytinin üretimin az olması nedeniyle fiyatlarının da yüzde yüz artması bekleniyor.
FOTOĞRAFLI

MARDİN DERİK'TE ZEYTİN HASADI BAŞLADI

MARDİN DERİK'TE ZEYTİN HASADI BAŞLADI

MARDİN DERİK'TE ZEYTİN HASADI BAŞLADI