MEB genelge yayınladı, iş güvenliği uzmanlarını muhatap alan çıkmadı

MEB genelge yayınladı, iş güvenliği uzmanlarını muhatap alan çıkmadı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde İshakpaşa İlkokulu bünyesinde bulunan anasınıfında 5 yaşındaki A.İ'in, tuvalette üzerine kalorifer peteğinin düşmesi sonucu sağ ayağının kırıldığı iddiası okullardaki iş güvenliği önlemlerini de yeniden...

Bursa'nın İnegöl ilçesinde İshakpaşa İlkokulu bünyesinde bulunan anasınıfında 5 yaşındaki A.İ'in, tuvalette üzerine kalorifer peteğinin düşmesi sonucu sağ ayağının kırıldığı iddiası okullardaki iş güvenliği önlemlerini de yeniden gündeme getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan iş güvenliği genelgesinin ise birçok aksaklığı beraberinde getirdiği öne sürüldü.

MEB İş Güvenlik Uzmanları Dayanışma Platformu Sözcüsü, A Sınıfı Güvenliği Uzmanı Onur Sürücü, MEB tarafından yayınlanan iş güvenliği genelgesi sonrası kurumlarına müracaat eden görevli iş güvenliği uzmanlığı belgesi olan milli eğitim personel ve öğretmenlerin muhatap bulamadığını öne sürdü. Genelgenin 832 bin 726 öğretmen, 17 milyon 234 bin 452 öğrenci ile 61 bin 592 okulun hem fiziki hem ruhi durumunu ilgilendirdiğini dile getiren Onur Sürücü, "Sayın Bakanımız, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız eğitim öğretim yılında tüm MEB’de görev yapan personele yeni eğitim öğretim mesajları attı. Okulun ilk günü herkes bu mesajı konuştu ama hazır yazılıp kopyalanan mesaj kadar ilgi görmedi İş Güvenliği Genelgesi. MEB’de görevli iş güvenliği uzmanlığı belgesi olan personeller, öğretmenler, okullarına, ilçelerine ve illerine kurumda görev almak istediklerini yazdılar fakat kurumları bu genelge ile ilgili hiçbir bilgisi olmadığını açıkladı. Genelgeyi ele alarak dilekçeler yazan, kurumlarında görev yapmak isteyen iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanlarının hevesleri kursağında kaldı. Yaptıkları işin yanı sıra İSG uzmanlığı da yapabileceklerini düşünerek umutla yazdıkları dilekçelerine kurumları, ‘bize böyle bir genelge gelmedi’ diye cevap verdiler. Bir genelge yayınlandığında o kurum ve kuruluş bunun kapsamına giriyorsa ellerine yazının gelmesini beklememelidir. Sanırım o kurumlarda internet kopmuş yada trafoya kedi girmiş adamlar bir türlü genelge geldiğine ikna olmamışlar." diye konuştu.

HERKES ÜCRETİ SORUYOR AMA

Dilekçe veren personele ilk sorulan sorunun ‘bundan ücret alacak mısınız?’ olduğunu hatırlatan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İş Güvenlik Uzmanları Dayanışma Platformu Sözcüsü Onur Sürücü, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında neler yapabiliriz? Nasıl önlemler alırız? Bu işte öncülük edelim’ diye soran kurum amirine daha rastlamadıklarını öne sürdü. Sürücü, şunları kaydetti: "Söz konusu ücret ödeme olunca kendi ceplerinden çıkıyor gibi tavırlar, birbirlerini çekemeyen meslektaşların bu ülkeyi bir adım daha geriye götürdüğü ortada. MEB yayınladığı genelgede ücretli öğretmenlerini, İş Kur tarafından gönderilen işçilerini , mesleki eğitim merkezlerindeki stajyer öğrencilerini sözde güvenceye aldı. Ayrıca genelgede bakanlık bünyesindeki kantinler, öğretmen evleri ve bakanlık ile ilişkilendirilen tüm kurumlar için ‘iş sağlığı ve güvenliği adımlarını atıyormuş’ gibi bir hava verilmekte. Okulların öğretmen evlerinin, kurum binalarının tüm iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alması istenilen genelgede ‘Risk analizleri, acil eylem planları, periyodik sağlık kontrollerini MEB’de bulunan ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanlık belgesi olan personeline yaptırtacak’ denilmektedir. Fakat istekli olmasına rağmen, ‘bu personelin hem norm fazlası olması hem de ücret alamaz’ ifadesini koyarak kafaları karıştırmaktadır. Dışarıdan hizmet almayıp kurumu zarara uğratmamaktan bahseden genelge kendi kurumunda çalışan İSG uzmanlarının hayrına bu işi yapmalarını beklemektedir."

'OKULLAR SU PARASINI BİLE ÖDEYEMİYOR MALZEMEYİ NASIL ALSIN'

Kurumlar tarafından ihtiyaç olan malzemelerin de kurumun kendi imkanlarıyla alınmasının öngörüldüğünü dile getiren Sürücü, genelgeyi yazanların okulların su parasını bile ödeyemediğinden haberi olmadığını iddia etti. Sürücü, "Peki o gönüllü olarak görevlendirilen norm fazlası uzmanlar bir kaza olduğunda biz söyledik kurum yöneticileri yapmadı dediklerinde sorumluluk kimin olacak? Görevlendirmelerin nasıl yapılacağı hakkında bile soru işaretleri var. Çünkü kısmi zamanlı çalışma ya da tam zamanlı çalışma kavramları genelge de ikiye ayrılmış durumda. Tam zamanlı çalışmalarda ki sayılar Çalışma sosyal güvenlik bakanlığında ki çalışan sayısına göre belirlenmesine rağmen tam süreli görevlendirmeyi kurumda 8-5 çalışmak olarak algılatmayı başarmış hazırlayanlar, tebrik ederiz. Genelgede kurumların ölçümlerinin yapılması ve tehlikeli bir durum varsa kurumda iş durdurma kararı alınacağı yazılmaktadır. Fakat asıl sorun Türkiye’de Hijyen Ölçüm Laboratuarı yeteri kadar bulunmamaktadır. Genelgeyi yazılırken ya bu durum araştırılmamış ya da görmezden gelinmiş." şeklinde konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında gerekli önlemleri almayan kurum sorumluları hakkında dava açılacağının altını çizen Sürücü, "Milli Eğitim Bakanlığı bu davalar sonucunda şimdiki masrafların kat kat fazlasını ödeyecektir. Bugün genelgeyi umursamayan idareciler, yarın umursanmayacak duruma gelecekler. ‘Bize bir şey olmaz’ anlayışından vazgeçilip bugünümüzü, yarınımızı koruma altına almak için adım atılmalıdır. Keşke okullar açıldığında bakanın mesajına gelen ilginin yarısı iş güvenliğine gösterilse." dedi. CİHAN