MEB'te öğretmen krizi

MEB'te öğretmen krizi
Güncelleme:

MEB, okul kurslarında ders verecek öğretmen bulamıyor.

MEB’in dershanelere alternatif olarak sunduğu takviye kurslar eğitime başladı. Ancak saat başına 9 liralık ders ücretlerini az bulan öğretmenler, kurslara ilgi göstermedi. Birçok okulda kurslar açılamadı. Bunun üzerine atanamayan sözleşmeli öğretmenlerin başvurusu alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okullarda açılması planlanan takviye kurslarına öğretmenlerin başvuru süreci geçtiğimiz hafta tamamlandı. Ancak özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde gün içinde yoğun ders programı olan öğretmenler, ders çıkışı ve hafta sonu verilmesi planlanan kursların ücretlerini yetersiz buldu. Dışarıda ortalama 50 lira olan kursların saat başı ücretinin 9 lira olduğunu öğrenen öğretmenlerin büyük çoğunluğu, kurslara ilgi göstermedi. Öyle ki bazı okullarda kurs vermek için tek bir öğretmen bile başvurmadı. Dershanelerin önümüzdeki sene kapatılacak olması üzerine okul kurslarına ilgi gösteren öğrenciler ise ortada kaldı.

Öğrencilerin başvurularının devam ettiği kurslar için sınıf mevcudunun 25 kişi olması planlanıyor. Hafta içi sabah 8’de mesaiye başlayan öğretmenler, akşam saatlerine kadar ders vermeyi yorucu bulduğunu söylüyor. Yönetmeliğe göre, kurslar saat 22.00’ye kadar sürebilecek. Fakat sabahın erken saatlerinde ders anlatmaya başlayan öğretmenler, ders sonrası aynı öğrencilerle devam etmenin verimsiz bulduğunu dile getiriyor. Kağıthane’de görev yapan bir öğretmen ise hafta sonu bütün gün mesaisini kurslara vermenin yorucu olduğunu ve bu karşılığa değmeyeceğini ifade ediyor.

Bu gelişme sonrası ilçelerde kurulan kurs yürütme komisyonlarında öğretmen başvuru sayılarının ihtiyacı karşılamadığı ve beklenenin çok altında olduğu ortaya çıktı. İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde de kurslarda görev alacak öğretmen başvurusunun az olduğu görüldü. Bu sebeple komisyon ilçedeki okullara ilk oturumunda görevlendirme yapamadığı için ihtiyaç duyulan öğretmen sayılarının ilçe Milli Eğitim’den istenmesine dair bir tutanak gönderdi. Bahçelievler Kumport Ortaokulu’nda 5 öğretmen, Kudret Saraç Ortaokulu’nda ise sadece 3 öğretmen kurs vermek için dilekçe verdi. Mehmet Sevim Ulusal İmam Hatip Ortaokulu’nda ise hiçbir öğretmen kurs vermek için başvuruda bulunmadı. Kadrolu öğretmenlerin kurs vermek istemediği okullarda atanamayan sözleşmeli öğretmenlerin başvurusu alınırken, MEB’in talebi artırmak için ders saat ücretlerini iki katına çıkarması bekleniyor.

Bu arada önceki yıllarda olduğu gibi ücretli kurs açmak isteyen öğretmenler, MEB’in izin engeline takıldı. Bağcılar Kocaragıppaşa Ortaokulu’nda ücreti bin TL karşılığında kurs açılmak istendi ancak ücretsiz takviye kursları nedeniyle izin verilmedi.