Meclis'te gergin tezkere oturumu

Meclis'te gergin tezkere oturumu

Suriye ve Irak tezkeresinin görüşüleceği Meclis Genel Kurulu başladı.

AK Parti ve MHP'nin 'evet' oyu kullanacağı, CHP ve HDP'nin 'hayır' oyu kullanacağı oturumuTBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor.
 
Başbakanlık tezkeresi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor.

Meclis Genel Kurulu, birleştirilen Suriye ve Irak tezkerelerini oylamak üzere TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Yeni yasama yılının hayırlı olmasını dileyen Bahçekapılı, çalışmalarda benimsenecek uslubun, demokratik anlayış ve kurallar çerçevesinde, karşılıklı hoşgörü ve saygıyla şekilleneceğine inandığını ifade etti.

Terörün yarattığı bir insanlık dramı yaşandığını kaydeden Bahçekapılı, "Gördüğümüz fotoğraflar, aldığımız haberler canımızı acıtıyor. Türkiye'nin bu insanlık dramına seyirci kalması düşünülemez. Çünkü Türkiye'nin inancı, kimliği, düşüncesi ne olursa olsun her zaman mağdurun ve masumun yanında olmak gibi bir sorumluluğu vardır. İnancım odur ki gazi Meclis içinde hiç kimsenin terörün yanında olabilmesi asla mümkün değildir. Her şey barış içinde olmalı. Her şey kardeşlik hukuku yerine getirilerek olmalı. Teröre karşı konulmalı" diye konuştu.

Bahçekapılı daha sonra gündem dışı konuşmak isteyen üç milletvekiline söz verdi.

Bugün oylanacak olan Başbakanlık tezkeresi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor.

CHP ve HDP’nin karşı olduklarını açıkladıkları tezkereye, AK Partililerin yanı sıra MHP’liler de destek veriyor.

Meclis’te AK Parti 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, Bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor.

Hac nedeniyle çoğunluğu AK Parti’den olmak üzere 50 dolayında vekil tezkere oylamasına katılamıyor.

50 VEKİL OYLAMAYA KATILMIYOR
 
Meclis’te AK Parti 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, Bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor. Hac nedeniyle 50 vekil bugünkü tezkere oylamasına katılamıyor. 
 
"HEMEN ADIM BEKLEMEYİN"
 
Milli Savunma Bakanı İsmet yılmaz görüşmeler sırasında yaptığı açıklamada, "Tezkereden sonra hemen adım beklemeyin" dedi.

TBMM'DEKİ OTURUMDAN CANLI YAYIN