Meclis'te Kenan Evren kavgası !

Meclis'te Kenan Evren kavgası !

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı'nın Kenan ile ilgili açıklaması Meclis'te kriz yarattı.

Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı; Kenan Evren'in cumhurbaşkanı seçildiği 1982 anayasası referandumu ile Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimi arasındaki nitelik farkının kayıtlara geçmesi için Meclis kürsüsünden değerlendirmede bulundu. Bostancı'nın; Kenan Evren'in cumhurbaşkanı seçildiği referamdumda "evet" oyu kullandığı şeklinde algılanan sözleri, sabahın erken saatlerinde Meclis'te ilginç bir tartışmaya neden oldu

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre iç güvenlik paketi ve torba yasa teklifi nedeniyle dün saat 14.00'ten itibaren çalışmalarını kesintisiz olarak sürdüren Meclis'te, Sabahın erken saatlerinde ilginç bir tartışma yaşandı.

Türkiye'de 12 Cumhurbaşkanı'nın 10'u Meclis tarafından seçildi. Mustafa Kemal Atatürk, 29121 Anayasasına göre 1, 1924 anayasasına göre 3 kez seçildi. İsmet İnönü ile Celal Bayar, 1924 anayasasındaki hükümler çerçevesinde seçilen cumhurbaşkanları oldu. Cemal Gürsel, Cevdet Sunay ve Fahri Korutürk 1961 anayasasına göre seçildi. Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül, 1982 anayasasına göre seçilen isimler oldu. Erdoğan ise 2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığıseçiminde halk tarafından doğrudan seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. Kenan Evren ise çok farklı bir seçim modeliyle seçilmişti. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1982 anayasası referandumu sonucu kabul edilen anayasada yer alan geçici madde kapsamında Cumhurbaşkanı seçildi. Böylece ilk kez Meclis tarafından seçilmeyen cumhurbaşkanı oldu. Ancak rakibi olmadığı ve anayasa referandumu olduğu için halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı ünvanını da alamadı.

KENAN EVREN'İ DE HALK SEÇTİ

Meclis'te, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı'na örtülü ödenek tahsis eden düzenlemenin görüşülmesi sırasında, iktidar partisi ile muhalefet milletvekilleri arasında Kenan Evren'in seçilmesiyle ilgili şu ilginç tartışma yaşandı:

ALİ RIZA ÖZTÜRK - Ama şunu söylemek istiyorum: Bundan önce de bir Cumhurbaşkanı da halk tarafından seçildi, o da Kenan Evren.

İDRİS ŞAHİN (Çankırı) - Keşke söylemeseydin!

İBRAHİM KORKMAZ (Düzce) - Yapma ya!

ALİ RIZA ÖZTÜRK (Devamla) - Hiç fark yok, hiç fark yok.

7 Kasım 1982'de doğrudan halk tarafından seçildi. 1982 Anayasası'yla birlikte gitti yüzde 92 oy aldı. Belki de sizlerin içinde o tarihte Kenan Evren'i destekleyen, Kenan Evren'in Cumhurbaşkanı olmasını isteyen pek çok arkadaşımız var, olabilir.

Yani, şunu söylemek istiyorum, söylemek istediğim konu şudur:

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ilk defa halk tarafından seçilmiyor, ondan öncesi de var; iyidir, kötüdür vardır ama onu söylemek istiyorum.

Dolayısıyla arkadaşlar, burada, Sayın Recep Tayyip Erdoğan parlamenter sistemin Cumhurbaşkanı olduğunu hiçbir zaman unutmamalı ve bizler de unutmamalıyız. Anayasa'nın 104'üncü maddesine göre: "Cumhurbaşkanı devletin başıdır, herkesi temsil eder." Hepiniz onun yararına olan işlemlerde bunu söylüyorsunuz, eyvallah. Ama bir Cumhurbaşkanının yapmaması gereken olaylarda "Canım, bu Cumhurbaşkanını halk seçti." diyerek sanki onun yaptığı Anayasa dışı eylem ve işlemleri meşruymuş gibi göstermeye kalkıyorsunuz.

Anayasa'nın 104'üncü maddesi Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra yazılmadı, ondan önce de vardı. Eğer, Recep Tayyip Erdoğan devletin başıysa ondan öncekiler de devletin başı. Demin de sordum Sayın Bakana, cevap vermedi.

BEN DE OY KULLANANLARDAN BİRİYİM

MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Kayıtlara geçmesi bakımından söylüyorum. 1982 Anayasası oylanırken ben de oy kullananlardan biriyim, o dönemin atmosferini çok iyi bilirim, Ali Rıza Bey'in de bilmesi gerekir.

ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Muhtemelen "evet" demiştir.

ALİ RIZA ÖZTÜRK (Mersin) - Biliyorum.

ANAYASA GEÇMEZSE DARBE SÜRECEKTİ

MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Kenan Evren o dönemde seçilirken kendisini Anayasa'ya ekledi, bağladı, Anayasa'yla beraber oylandı.
Yapılan propaganda şuydu: Anayasa geçmezse yani Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığı onaylanmazsa darbe devam eder. Dolayısıyla, Evren'in alternatifi darbeydi.

OKTAY VURAL (İzmir) - Demek ki oy verdin. "Oy verdik" diyor yani.
"Ondan verdim." diyor.

ALİM IŞIK (Kütahya) - Seni gidi darbeci seni!

MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Millete şantaj yapılmıştır, şantaj.
Onunla, bugün yaptığımız ve halk tarafından gerçekleştirilen seçme aynı değildir.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Siz ne yaptınız bu şantaj karşısında?

MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Ayrıca, 10 Ağustosta yaptığımız seçim hepimizin namusudur yani nomos, kural. Kurallar bakımından öyledir.
Seçimin kendisini bir kere mukayese ediyoruz bir kere burada. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Kimin seçildiğini bırakın, Ekmeleddin Bey de seçilebilirdi. Bu ikisini birbiriyle yöntem olarak, iklim olarak, siyasi hava olarak mukayese kanaatimce doğru değildir.

Saygılarımla. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Ama Kenan Evren'in yüzde 10 seçim barajını kullanıyorsunuz.