Meclis'te taktik savaşları sürüyor !

Meclis'te taktik savaşları sürüyor !

Partilerin üyelik taleplerindeki kriz nedeniyle Başkanlık Divanı oluşumunun bayram sonrasına kalması da gündemde..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini vermek için oluşumunu şart koştuğu Meclis Başkanlık Divanı muamması sürüyor. MHP’nin HDP’den 1 fazla üyelik talebi nedeniyle yaşanan krizde iki parti arasında uzlaşma sağlanamazsa, Meclis’in kilitlenmesi, divanın oluşamamasına bağlı olarak da görevlendirme ve koalisyon görüşmelerinin bayram sonrasına kalması ihtimali gündeme gelecek.

 

Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün haberine göre TBMM Başkanı seçiminin ardından çalışmalarına ara veren Meclis Genel Kurulu, alınan karar uyarınca bugün 15.00’te toplanacak. Meclis Başkanlık Divanı oluşmadığı için Genel Kurulu TBMM Başkanı İsmet Yılmaz açacak. Genel Kurul yarın UNILEF tezkeresini ele alacak. Tezkere görüşmeleri öncesi dışarıdan Milli Savunma Bakanlığı’na atanan Vecdi Gönül yemin edecek. 
 
Gözler Danışma Kurulu’nda

 
Meclis’te bugün gözler Genel Kurul öncesi Yılmaz’ın başkanlığında toplanacak Danışma Kurulu’nda olacak. 
 
Partilerin grup başkanvekilleri ya da temsilcilerinin katılacağı toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümet kurma görevini vermek için oluşumunu şart koştuğu Meclis Başkanlık Divanı’nın üye sayısının ne olacağına ilişkin yaşanan kriz aşılmaya çalışılacak.
 
CHP kendisine 4, HDP 3 üye düşecek şekilde Divan’ın geçen dönem olduğu gibi 18 üyeden oluşmasını isterken, MHP ise TBMM Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı’nın hazırladığı dağılıma göre kendisine HDP’den 1 fazla üyelik düşmesini sağlayacak 17 üyeli divanı savunuyor. Ak Parti ise 19 üyeli divan önermekle birlikte 18 üyeli divana da itiraz etmiyor.
 
‘Ya 18 ya kura’ 
 
Kulislere yansıyan iddiaya göre, Yılmaz sayı krizinin aşılması için MHP’ye, “17 üyeli divan istiyorsanız, 1 üye kura ile belirlenir” görüşünü iletecek. MHP’nin kuraya itiraz etmesi halinde ise, 21. dönemde 85’er milletvekiline sahip olan DYP ile ANAP arasında da benzer sorunun yaşandığını, o dönem Meclis’in üniversitelerden görüş olarak kura yöntemine karar verdiğini anımsatacak. 

Kura işine sıcak bakmayan MHP ise Siyasi Partiler Kanunu’nun (SPK) 35. maddesi çerçevesinde oy oranı dikkate alınarak kendisine 1 fazla üyelik isteyecek.  
 
Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamazsa kriz grup önerileri yoluyla Genel Kurul’a taşınacak. Grup önerilerinin görüşmelerinin taktik savaşının parçası olması bekleniyor. Genel Kurul 15.00-19.00 saatleri arasında çalıştığı için, kavgalı geçmesi beklenen grup önerileri görüşmelerinin bir sonuca bağlanamadan Genel Kurul’un kapanması gündeme gelebilecek. Ancak CHP ve HDP’nin Başkanlık Divanı oluşumunu geciktirebilecek bu duruma karşı grup önerisi vermeyerek Genel Kurul’un karar almasının önünü açabileceği belirtiliyor.