Medyadaki tasfiyenin arkasında ne var ?

Medyadaki tasfiyenin arkasında ne var ?

Star-Akşam gazetelerinde yaşanan tasfiyelerin altından astronomik maaşlar ve hesaplarda açıklar olduğuı iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın işadamlarından Ethem Sancak’a ait Star ve Akşam gazetelerindeki tasfiyelerin arka planında patronajla güç mücadelesi ve mali açıkların ana etken olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre bir süredir grubun tüm hesaplarını incelettiren Sancak finansal açıkları tespit ettikten sonra bu belgeleri Erdoğan’a sunarak tasfiye için izin aldı.

Taraf’tan Hüseyin Özay’ın haberine göre, Star Medya Grubu ‘eski’ CEO’su Mustafa Karaalioğlu ve ekibinin gruptan uzaklaştırılmasında büyük oranda ekonomik sebepler etkili oldu.

Hesaplarda açık, yetki tartışması

Buna göre Sancak’ın grubu TMSF’den devralmasından önce geçen beş altı aylık sürede Karaalioğlu, grupta etkili oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da yakınlığıyla bilinen Karaalioğlu, kendine yakın isimleri Akşam ve Güneş’in başına getirdi. Ancak bir süre sonra gazetelerin sahibi Sancak ile Karaalioğlu arasında bir‘Patron biziz’ savaşı başladı.

Sancak, Akşam Grubu’nu teslim alınca yönetimi oğlu ve yeğenine bırakmıştı. Bir süre sonra gazetelerdeki harcamalarla ilgili örtülü bir çalışma başlatıldı. Böylece Sancak ailesi diğer gazetelerin basım, personel, kira gibi maliyetleriyle Star ve Akşam’ın maliyetlerini karşılaştırdığında yüksek maaşlardan reklam açıklarına ve yüksek maliyetlere kadar astronomik farklar yakaladı. Buna göre bazı gazete yöneticileri 1 milyon lirayı bulan maaşlarla sözleşme yapmıştı.

Bir diğer dikkat çeken nokta ise yüksek maliyetler oldu; matbaa maliyetinin Doğan ve Zaman Grubu’ndan yüzde 150 fazla olduğu saptandı. Ayrıca kamu kurumlarından alınan reklam gelirlerinde de bazı açıklar olduğu tespit edildi.

Bunların yanında iddiaya göre, patronaj ile yönetim arasında da sık sık yetki tartışması yaşanması bir kavga yaratırken, Star Medya Grubu’nda çalışan Yiğit Bulut’un grupta yaşanan sorunları sık sık Erdoğan’a anlatması da Cumhurbaşkanı’nın hızlı karar vermesini sağladı.

Erdoğan önce kabul etmemiş

Habere göre Sancak ailesi durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletse de Erdoğan bunu ilk başta kabul etmedi. Yiğit Bulut’a yakınlığıyla bilinen köşe yazarı Cemil Ertem’in Karaalioğlu tarafından işten atılmasının yanında bir süredir devam eden Sancak- Karaalioğlu arasındaki iktidar savaşının devam etmesiyle Erdoğan da tasfiyeleri onaylamak zorunda kaldı.