Meğer kurtarılabilirlermiş...

Meğer kurtarılabilirlermiş...

Aşkale'deki beş işçi, kurtarılma imkanı varken ölmüş

Aşkale'de, beş işçinin baraj gölünde boğularak ölmesine ilişkin, beş sanık hakkında verilen 36 bin 450 TL para cezasına ilişkin gerekçeli kararda, "yardım olanağına ulaşılabilecek bir yerde cereyan ettiği" halde gerçekleştiği ve "idari kurtarma çalışmalarında zaafiyet" gösterildiği vurgulandı.

 Erzurum Aşkale’de, iki yıl önce beş işçinin baraj gölünde boğularak ölmesine ilişkin, aralarında EDAŞ İl Müdürü Ziya Özpeker’in de olduğu beş sanık hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 36 bin 450 TL para cezası verilmişti. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında; facianın, “yardım olanağına ulaşılabilecek bir yerde cereyan ettiği” halde gerçekleştiği ve “idari kurtarma çalışmalarında zaafiyet” gösterildiği vurgulandı. Facia, saat 18.24’te meydana geldiği halde askeri helikopterin saat 22.55’te ulaşması, bu skandala delil sayıldı. 

Gerekçeli kararda, Karasu 2 HES projesinde baraj gölü içinde kalan Aras EDAŞ Erzurum İl Müdürlüğü’ne ait enerji nakil hattı direğinin deplase (kaldırma veya yer değiştirme) işlemi yapılmadığı için, faaliyet sırasında devrildiği ve 29 köyün elektriksiz kaldığı ifade edildi. Aras EDAŞ’ta çalışan Mustafa Arifoğulları ile taşeron firma olan Temel Elektrik’ten Rıdvan Takım, Şahin Baykal, Ahmet Sait Turan ve Feridun Öztürk adlı işçilerin göletteki direği onarmak istediği, Arifoğulları’nın telefonla bir yetkili ile görüştüğü ve arızayı gidereceklerini söylediği, ancak kimseden talimat aldığının tespit edilemediği kaydedildi. Şahin Baykal’ın Temel Elektrik’te koordinatör mühendisi olarak çalışan Nurullah Gülmüş’ü aradığı, Gülmüş’ün “Müdahale etmeyin” dediği ifade edildi. Buna rağmen Arifoğulları’nın insiyatifiyle işçilerin deniz bisikletiyle gölete girdikleri, su alan bisikletin devrildiği ve beş kişinin öldüğü anlatıldı. Kararda, HES’i inşa eden İdeal Enerji’nin, projesi onaylandığı halde direklerin deplasesini yapmadığı; Proje Müdürü Ahmet Duran Kürkçü’nün bunda ihmalinin olduğu, tali derecede kusurunun bulunduğu belirtildi.

BİR TELEFONLA OLMAZ!

Temel Elektrik’in sahibi Fehmi Temel’in iş güvenliği konusunda önlem almadığı ve gerekli araç gereçleri bulundurmadığı ifade edildi. Mühendis Nurullah Gülmüş’ün işçilerin uygunsuz şartlarda ve ekipmanla arıza mahalline gitmelerini engellemediği kaydedildi. Kararda, “Gülmüş’ün işçilere arızaya müdahale edilmemesi yönünde talimat verdiği belirtilmişse de sorumluluğun salt telefonda talimat vermekle kalkmayacağı” vurgulandı. EDAŞ Erzurum İl Müdürlüğü’nde İşletme Bakım Müdürü olan Tuncer Yeşilyurt’un dört adet direğin yerleştirme işleminin takibini yapmadığı, iki kez yazı yazıldığı halde işin sürüncemede kalmasında ihmali olduğu anlatıldı. EDAŞ’ta Personel Müdürü Vekili olan Şahin Torun’ un, o tarihlerde eğitimde olan Aşkale İşletme Şefi’nin yerine yetkili görevlendirmediği ifade edildi. İl Müdürü Ziya Özpeker’ in de kendisinden beklenen, gerekli organizasyonu yapmadığı ve iş disiplinini sağlamadığı kaydedildi. Bu nedenle tüm sanıkların “olayın meydana gelmesinde ihmali olduğu kanaatine varılarak tali derecede kusurlu kabulleri ile atılı suçu işledikleri” belirtildi.

Gerekçeli kararda; sanıkların gerek görevlerinin, gerekse İş Kanunu ve diğer mevzuatın yüklediği sorumlulukları yerine getirmekte özenli davranmadığı ve ihmal gösterdikleri ifade edildi. TCK’nın 85/2. maddesine göre ‘teksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan üçer yıl dörder ay ceza verildiği belirtilirken; suçun işleniş biçimi, olayın yardım olanağına ulaşılabilecek bir yerde cereyan etmesi, idari kurtarma çalışmalarında gösterilen zaafiyet, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı nedeniyle cezanın artırıldığı kaydedildi. Facia, saat 18.24’te meydana geldiği halde askeri helikopterin saat 22.55’te ulaşması, buna delil sayıldı. Ancak bu ceza, 36 bin 450 TL para cezasına çevrildi. Ayrıca kusurları tali olduğu için de sanıklara meslekten men yaptırımı uygulanmadığı ifade edildi.