Mehmet Şimşek: Böyle bir girişimimiz yok

Mehmet Şimşek: Böyle bir girişimimiz yok

G-20 zirvesine katılan Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'nin sonuç bildirgesiyle ilgili bir talebini reddettiği yönünde çıkan haberle ilgili Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G-20 örgütünün Çin’deki toplantısı sürerken Reuters, Türkiye’nin sonuç bildirgesiyle ilgili bir talebinin AB ülkelerince reddedildiğini duyurdu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise "G-20 sonuç bildirgesi global ekonomiyi ilgilendiren konuları kapsar. Türkiye'de yaşananlara referans olmayacak. Böyle bir girişimimiz yok" dedi.

G-20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, dünya ekonomisine yönelik riskleri ve İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını Çin’in Çengdu şehrinde değerlendiriyor.

Reuters'ın haberine göre Türk hükümeti, G-20 toplantısının sonuç bildirgesine, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bir paragrafın eklenmesini talep etti. Bu paragrafta şöyle denilecekti: “Sürdürülebilir büyüme için hukuk devletini güçlendirmek önemlidir ve biz, ekonomik istikrar ve refahı geliştirme yolunda Türkiye’nin meşru hükümetini destekliyoruz.”

Habere göre Avrupa Birliği ülkeleri bu paragrafın eklenmesine karşı çıktı. Bir G-20 yetkilisi, “Türkiye bildiride yok” ifadesini kullandı.

Bir başka yetkili ise görüşmelerin sürdüğünü ve sonuç bildirgesine, "G-20 ülkelerinin istikrarlı bir Türkiye istediğine" dair bir cümlenin eklenebileceğini belirtti.

Ancak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bu yönde bir girişimi olmadığını Twitter hesabından duyurdu.

G-20 sonuç bildirgesi global ekonomiyi ilgilendiren konuları kapsar. Türkiye'de yaşananlara referans olmayacak. Böyle bir girişimimiz yok.

 

Bu arada Bloomberg televizyonu da, Reuters'ın haberinde geçen paragrafın G-20 toplantısında dağıtılan metinde "parantez içinde" yer aldığını belirtti.

Bu tür toplantılarda üzerinde henüz anlaşma sağlanmamış ifadeler parantez içinde metne ekleniyor.

Çengdu'daki toplantıda sonuç metninin nihai halini alması için görüşmeler sürüyor.