Mehmetçiğe milli tüfek ! G-3'ün yerine geliyor

Mehmetçiğe milli tüfek ! G-3'ün yerine geliyor

Milli Piyade Tüfeği MPT-76, törenle TSK'ya teslim edilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın NATO’yu eleştirerek “Silah ambargoları bizi bitirmeyecek hacet sahibi yapacak” dediği bir dönemde Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın ilk partisi, 9 Aralık’ta yapılacak törenle TSK’ya teslim edilecek. 413 parçadan oluşan MPT-76’lar askerin halen elinde bulunan G-3 piyade tüfeğinin yerine kullanılacak.

50’DEN FAZLA TESTTEN TAM PUAN ALDI

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) uzun yıllardır kullanılan piyade tüfeği G-3’lerin yerini de milli piyade tüfeği MPT-76’lar alacak. Tamamen milli imkanlarla üretilen ve test süreçleri başarıyla tamamlanan MPT-76’ların ilk partisi 9 Aralık’ta düzenlenecek törenle TSK’ya teslim edilecek. Törene silah ambargoları nedeniyle “dost” diye nitelediği NATO ülkelerini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması bekleniyor. Milli Piyade Tüfeği Projesi 2009 yılında başlatıldı. Türk mühendislerinin geliştirdiği Milli Piyade Tüfeği Projesi 5 Mayıs 2014’te sona erdi. Proje kapsamında geliştirilen MPT-76, “50’nin üzerindeki testi başarıyla geçen dünyadaki tek silah” olarak öne çıktı. Bu testler sırasında toplam 1 milyon 100 bin civarında mermi kullanıldı.

MİLLİ SİLAH 413 PARÇADAN OLUŞUYOR

Türkiye’nin ilk milli silahı MPT-76’nın seri üretimi Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Kırıkkale Silah Fabrikası’nda yapıldı. 4 kilo 180 gram ağırlığındaki silahın etkili menzili 600 metre, dakikadaki atım sayısı 700 mermi ve merminin ilk hızı saniyede 800 metre olarak hesaplandı. Teleskopik dipçiğe sahip silahın, namlu boyu 406 milimetre. Silahın çatal ayağı aynı zamanda el tutamağı vazifesi de görüyor. MPT-76’nın üzerindeki raya, gece görüş dürbünü gibi her türlü cihaz takılabiliyor. Milli silah aksesuarlarıyla birlikte 413 parçadan oluşuyor. Milli piyade tüfeğinin 20 bin adedi MKE’nin Kırıkkale’deki tesislerinde üretildi. Halen TSK’da yaygın olarak kullanılan Almanlara ait G-3’lerin üretimi 1968 yılında başladı. Bu silahlar 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’nda da kullanıldı.

AMBARGOLAR HACET SAHİBİ YAPACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri ambargolar konusunda isim vermeden NATO ülkelerini eleştirerek, “NATO’da beraber olduğumuz birçok dosttan silahsız İnsansız HavaAraçlarından (İHA) almak istiyoruz; bugün git yarın gel... Bu tür ambargolar bizi bitirmiyor, bitirmeyecek, hacet sahibi yapacak” demişti.

ESKİ MÜDÜR TUTUKLANMIŞTI

Eski MKE Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, Milli Piyade Tüfeği ile ilgili sırları satmaya çalışırken suçüstü yakalanmıştı. Tüfekle ilgili bilgileri 200-300 bin dolarkarşılığında yabancılara sattığı ifade edilen Tanrıverdi, “Devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerine sadakatsizlik” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Hürriyet