Melih Gökçek için flaş iddia

Melih Gökçek için flaş iddia

CHP'li Aylin Nazlıaka Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in damacana şirketlerini satın aldığını iddia etti.

Tüketici ve İklimi Koruma Derneği, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler hakkında Ankara’da yaşayan vatandaşlara sağlığa aykırı şebeke suyu içirdikleri, halkın sağlığını tehlike attıkları ve görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Adliye önünde yapılan basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Mahmut Tanal da katıldı.

“ANKARA’NIN SORUNU; MELİH GÖKÇEK’TİR”

Nazlıaka, “Bildiğiniz gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi 20 yıldır aynı zihniyet tarafından yönetilmektedir. Bu zihniyet Ankara’nın her karış toprağını ranta dönüştürmeyi amaçlayan, sadece kendisini, ailesini ve çevresini zengin etmeye çalışan bir zihniyettir. İçinde bulunduğumuz dönemde Ankara suyu, havası kirli sanatının içine tükürülen, gece vakti ormanları yok edilen, üst geçitleri çöken, alt geçitleri bir yağmur yağdığı zaman göle dönüşen zavallı bir şehir haline dönüşmüştür. Ankara tarihsel zenginliklerini kaybetmenin yanı sıra her geçen gün geçmişten aldığı o gücü de kaybetmektedir maalesef. Hangi sorunu konuşursak konuşalım aslında Ankara’nın tek bir sorunu vardır. Ankara’nın sorunu; Melih Gökçek’tir” dedi.

NAZLIAKA’DAN ‘GÖKÇEK DAMACANA ŞİRKETLERİNİ SATIN ALIYOR’ İDDİASI

Nazlıaka, “Ankara’nın bu en temel sorunuyla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün burada suç duyurusunda bulunuldu Melih Gökçek’le ilgili olarak. Çünkü; her şeyden önce kamuoyundan bir bilgiyi sakladı. Kamuoyuna ve devlete Kızılırmak suyunu verdiğini sakladı. Biz kendisine bunu itiraf ettirdik. Ardından çelişkili açıklamalar yaptı. 3 aydır veriyordum dedi, sonra 6 altı aydır veriyorum, dedi. Ama sürekli bir şeyleri saklama derdindeydi. Kendisi aslında Ankara’nın şebeke suyunu temizlerken ortaya çıktı ki damacana şirketlerine yatırım yapıyor. Şuan Ankara’da 10 damacana şirketinden 4’ünü satın almış diğerleriyle de görüşme halinde. Biz bu süreci de takip edeceğiz. Ey Melih Gökçek madem Ankara’nın suyu bu kadar temizdi, o zaman neden damacana sektörüne yatırım yapıyorsun, bu sektörü ele geçirmeye çalışıyorsun?”dedi.

GÖKÇEK'TEN SERT AÇIKLAMA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Ankara'nın merkez suyunda en ufak bir sıkıntının kesinlikle olmadığını" belirtti.

Başkentin içme suyu hakkındaki iddialara ilişkin, makamında düzenlediği basın toplantısında, Gökçek, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının raporunun, Ankara'nın mücavir alan sınırlarına yeni dahil edilen ilçelerdeki mahallelerinde bulunan bazı depolarda yeterli klorlama yapılmaması nedeniyle bir takım mikro organizmaların oluştuğunu bildiren bir yazı olduğunu söyledi.

Bu yazının, sadece Ankara'yı konu alan yazı olmadığını ifade eden Gökçek, şunları kaydetti:

"Aynı yazı Eskişehir, Tekirdağ ve Antalya valiliklerine yazılmış. Yazıların baştan aşağı hepsi aynı, standart bir yazı. Özellikle Ankara için kaleme alınmış bir yazı değil. Buradaki ilçeleri dile getiren bir yazı. 'Ankara'nın suyu kirli' diye, başta Sayın Aylin Nazlıaka olmak üzere. 'Sayın' niçin diyorum? Onu da söyleyeyim. Ben sayın demezsem televizyona çıkmayacakmış. Ondan rahatsız oluyormuş, onun için şimdi hep sayın diyeceğim ki bir televizyona gelsin, televizyonda yakalayım diye çok istiyorum. Sayın Nazlıaka ortalığı birbirine verdi. Ben de ikazda bulundum twitterdan, genel anlamda bulundum şahıs olarak değil. Kimse sazanlık yapıp bu yazının üzerine atlamasın. Bu yazının hiçbir anlamı yok. Niye? Çünkü bu Ankara'nın merkezini ilgilendirmiyor. Yani bizim İvedik su tesislerinden çıkışımızla en ufak bir ilgisi yok. Ankara'nın merkezindeki suyun değerlerinde hiç bir sıkıntı yok."

Gökçek, Ankara'ya gönderilen yazının metniyle, diğer valiliklere gönderilen metinlerin aynı olduğuna işaret ederek, "Sadece ilgili ilin ilçeleri yazılmış, kopyala yapıştır yapmışlar, başka bir şey yok" dedi.

Eskişehir Valiliğine yazılan yazıda "gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı ve suda tespit edilen uygunsuzluk durumlarının kamuoyuyla paylaşılacağı'' yönünde ifadelerin çıkarıldığını belirten Gökçek, Türkiye Halk Sağlığı Başkanı'ndan bunun nedenini açıklamasını istediklerini söyledi.

YENİ KATILAN MAHALLELERDEKİ 949 DEPO DENETLENİYOR 

Gökçek, büyükşehir mücavir alan sınırlarına dahil yeni katılan ilçelerde 949 depo bulunduğuna dikkati çekerek, bunların İvedik'teki ASKİ ana şebekeden beslenen yerler olmadığını anlattı.

Gökçek, bu depoların hepsini devamlı olarak denetlediklerini vurguladı.

Bu depoların muhtarların kontrolünde olduğunu ifade eden Gökçek, ''Zaman zaman bu muhtarların elektrik gitmesin diyen düğmeyi çevirip, klorsuz verdiklerine de şahit oluyoruz, ikaz da ediyoruz onları. Ama bunların hepsi bizim takibimizde. Biz bunlara yeni yer açmak zorundayız. Mesela kuyuları düzgün değilse, yeni kuyu açmak zorundayız. Ne kadar zamanda? 3 yıl içinde. Çünkü buralar bize yeni geçti. Dolayısıyla Ankara'nın merkez suyunda en ufak bir sıkıntı kesinlikle ve kesinlikle yok'' diye konuştu.

ANALİZ SONUÇLARI, ASKİ'NİN İNTERNET SİTESİNDE 

ASKİ'nin internet sitesinde, ASKİ'nin kendi laboratuvarlarında yapılmış, Ankara'nın bölge bazında tam detaylı, en güncel su analiz sonuçlarının görülebileceğini bildiren Gökçek, sitede ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun da günlük ve eski tarihli analiz sonuçlarının yer aldığını söyledi. Bunlara bakıldığında analiz sonuçlarının hiçbirinde sıkıntı olmadığının görüleceğini savunan Gökçek, ''Bu gerçekler ortadayken, Ankara'nın suyunun kirli olduğunu söylemekte ya kasıt var ya da sazanlık var. Nazlı hanıma sorun kasıtlı mı yapıyorsun, yoksa sazanlık mı yapıyorsun, bir sorun bakalım ne diyecek? Bu kadar açık veriler ortadayken, Ankara suyunun kirliliği iddia edilebilir mi?'' ifadelerini kullandı.

Gökçek, Nazlıaka'nın, "Ankara'nın suyunda arsenik olduğu" iddialarına ilişkin olarak, ''Ben de diyorum ki Ankara'da, DSÖ'nün ortaya koymuş olduğu maksimum rakamı geçen bir arsenik söz konusuysa, İvedik Arıtma Tesisi'nde ben belediye başkanı olarak yarın istifa edeyim. Yoksa sayın Aylin Nazlıaka milletvekilliğini bırakır mı, bakalım bunu söylüyor mu?'' dedi.

ALİ ÇETİN VE AYLİN NAZLIAKA'YA DAVA 

Gökçek, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, bugün Tüvik-Der Genel Başkan Ali Çetin ile Adliye önünde yaptıkları açıklamada, "Belediyenin Ankara'ya Kızılırmak'ın zehirli suyunu akıttığına'' dair iddialarda bulunduklarını ve suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

Bu konuda daha önce yine aynı iddialarda bulunan Ali Çetin hakkında ''iftira attığı" gerekçesiyle dava açtıklarını anımsatan Gökçek, mahkemenin de Çetin hakkında 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdığını, cezasının ise ertelenmesine karar verdiğini kaydetti. Gökçek, aynı iddialarda yeniden bulunan Çetin hakkında ve Nazlıaka aleyhinde bayram sonrasında Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak tekrar suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

İÇME SUYUNUN KOKTUĞU İDDİALARI

Şebeke suyunda koku olduğuna dönük iddialara ilişkin de Gökçek, suyun içinde bulunan sülfatın sökücü özelliği olduğunu, apartmanın borularının metal, demir ya galvanizli olması durumunda sülfatın borulardaki mikroorganizmaları çözdüğünü ve suyun ilk akışında sarı aktığını ve "sası" bir tat olduğunu söyledi.

Gökçek, bunun giderilmesi için apartmanın eski borularının değiştirilmesi ve su depoları konusunda hassas olunması gerektiğini kaydetti.

Bir gazetede, kendisinin Aralık ayında 6 daire aldığının öne sürüldüğünü dile getiren Gökçek, ''Şerefli insanlar söylediklerini ispat ederler, ispat etmezlerse kendilerine hangi sıfat yakışır. Kendilerine bırakıyorum, bunun da cevabını mahkemeye veriyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

AA, DHA