Memur maaşları %5 eridi

Memur maaşları %5 eridi

Türkiye Kamu-Sen’den yapılan açıklamada memur maaşlarının son bir yıllık dönemde zorunlu harcamalar karşısında yüzde 5,3 eridiği belirtildi.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, geçen yıl imzalanan toplu sözleşmenin birinci yılında kamu çalışanlarının geldiği noktayı belirleyen bir araştırma yaptı. Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamada, gecen yıl Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme sonucunda memurlara 2016 yılı için yüzde 6+5 zam yapılmasına karar verildiği, ancak yüzde 15'lik gelir vergisi diliminin 2016 yılı için yalnızca yüzde 5 oranında artırıldığına dikkat çekildi.

MAAŞ ZAMMI VERGİYE GİTTİ

Çalışanların yılın ilk aylarından itibaren yüzde 20'lik vergi dilimine geçmesi ile aldığı maaş zammının büyük bölümünü gelir vergisi olarak geri ödediğinin vurgulandığı açıklamada, “Toplu sözleşmenin imzalanmasının üzerinden geçen bir yıllık sürede TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon %8,79 olarak gerçekleşti. Ancak kamu görevlilerinin erkenden %20'lik vergi dilimine girmesi nedeniyle, memurların vergi dilimleri nedeniyle yaşadıkları kayıp bir önceki yıla göre aylık ortalama 50 TL'yi buldu. Buna göre memur maaşları enflasyondan dolayı %8,79; vergi dilimindeki adaletsizlik nedeniyle de %1,9 eridi” denildi.

AYLIK KAYIP 144 TL

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre 2015 yılının Temmuz ayında 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama harcaması 4.284,66 lira iken bu rakam 2016'nın aynı ayında 4.725,48 liraya yükseldi. Buna göre son bir yıl içinde ailenin mutfak masrafı ve diğer zorunlu harcamaları toplamda 440,82 lira zamlanırken aldıkları maaş zammı 296,62 lirada kaldı. Böylece memur maaşları geçtiğimiz yıla göre aylık zorunlu giderler karısında 144,2 lira erimiş oldu. Harcamalar karşısındaki erime %5,3'e ulaştı. Açıklamada, 2017 yılında memur maaşlarına yalnızca %3+4 zam yapılması üzerine anlaşılmış olmasının, toplu sözleşmenin olumsuz etkilerinin gelecek yıl memurların daha büyük bir zarara uğramasına neden olacağını gösterdiği ifade edildi.

KONCUK: “EKONOMİK BUHRAN YAŞIYORUZ”

Araştırmayla ilgili açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Her ne kadar ülkemiz 15 Temmuz itibarı ile büyük bir siyasi badireyi savuşturmuş olsa da hayatın gerçeklerine dönme zamanı gelmiştir. Yaşadığımız sorunlar, ekonomik olumsuzlukların üstünün örtülmesi için gerekçe olmamalıdır. Toplu sözleşme sistemine geçildiğinde memurların kazanımların artacağını ummuştuk, ancak iş bilmez sendikalar nedeniyle, kazanımlarda dahi bir geriye gidiş yaşanmaktadır” dedi.

Toplu sözleşmenin üzerinde geçen bir yılın ardından memurların bunun bir zafer değil, memurlar ve emekliler için tam bir hezimet olduğunun görüldüğünü söyleyen Koncuk şöyle devam etti: “Siyasi buhranı milletimizin sağduyusu ve kahramanlığı ile atlattık, ama bir ekonomik buhran var ve bu buhranı ancak idarecilerin kararlarıyla atlatabiliriz. Bunun için de kamu görevlilerimizin ve emeklilerimizin maaşlarında ek bir iyileştirme bekliyoruz.”

Sözcü