Memura şantaj yasası mı geliyor ?

Memura şantaj yasası mı geliyor ?

Muhalefetten 318 bin memuru ilgilendiren yasa değişikliğine tepki.

MHP'li Halaçoğlu, Anayasa'nın hiçe sayıldığını belirtirken, HDP Milletvekili Zozani, düzenlemenin şantaj aracı olarak kullanılacağını ifade etti. CHP'li Keskin de "Hukuk devleti yok ediliyor" dedi.

Ka­mu­oyun­da tar­tış­ma­la­ra ne­den olan 318 bin ka­mu gö­rev­li­si­nin iş gü­ven­ce­si­ni elin­den alantor­ba ka­nu­nun 100. mad­de­si TBMM Ge­nel Ku­ru­lu­’n­da ka­bul edil­di. Mad­de­ye gö­re hü­kü­met ka­mu­da dai­re baş­ka­nı ve üs­tü yö­ne­ti­ci­ler ile po­lis ve as­ke­ri gö­rev­den ala­bi­le­cek. Mah­ke­me­ler gö­re­ve ia­de ka­ra­rı ver­se bi­le ka­rar 2 yıl bo­yun­ca uy­gu­lan­ma­ya­cak.

İda­re 2 yıl son­ra ka­ra­rı uy­gu­lar­ken es­ki gö­re­vi ye­ri­ne baş­ka bir gö­re­ve ata­ya­bi­le­cek. Gö­re­ve ia­de ile il­gi­li mah­ke­me ka­rar­la­rı­nı ye­ri­ne ge­tir­me­yen ka­mu gö­rev­li­le­ri hak­kın­da ce­za so­ruş­tur­ma­sı ve ko­vuş­tur­ma­sı ya­pı­la­ma­ya­cak. Gö­re­ve ia­de ile il­gi­li mah­ke­me ka­ra­rı­nı uy­gu­la­ma­mak suç oluş­tur­ma­ya­cak.

Mad­de ara­la­rın­da va­li­ler, bü­yü­kel­çi­ler, MGK Ge­nel Sek­re­te­ri, müs­te­şar ve yar­dım­cı­la­rı, il em­ni­yet mü­dür­le­ri, kay­ma­kam­lar, ba­kan yar­dım­cı­la­rı, ge­nel mü­dür ve yar­dım­cı­la­rı gi­bi üst dü­zey yö­ne­ti­ci­le­ri de kap­sı­yor.

HDP Hak­ka­ri Mil­let­ve­ki­li Adil Zo­za­ni dü­zen­le­me­nin şan­taj ara­cı ola­rak kul­la­nı­la­ca­ğı­nı ifa­de et­ti. “3 bin 200 ci­va­rın­da üst dü­zey bü­rok­ra­ta ‘Ya bi­zim gi­bi ola­cak­sı­nız, ya bi­zim de­dik­le­ri­mi­zi ya­pa­cak­sı­nız ya da iş­te ya­sa bu­ra­da du­ru­yor. Si­zi sü­re­riz, iki yıl da iti­raz ede­mez­si­ni­z’ di­ye­cek­si­niz. Ya­zık­tır, gü­nah­tı­r” de­di.

Tek gü­ven­ce­nin ya­sa­lar ol­du­ğu­nu an­la­tan Zo­za­ni, “Ya­sa­lar bu iş­te gü­ven­ce­dir, uy­gu­la­ma­nın gü­ven­ce­si­dir. Siz bu uy­gu­la­ma­nın gü­ven­ce­si­ni de ken­di­ni­ze gö­re dü­zen­ler­se­niz bü­yük bir hak­sız­lık yap­mış olur­su­nu­z” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
 
MHP Grup Baş­kan Ve­ki­li Yu­suf Ha­la­çoğ­lu, dü­zen­le­me­nin ana­ya­sa­yı hi­çe say­mak an­la­mı­na gel­di­ği­ni be­lirt­ti. Ana­ya­sa­nın 125. mad­de­si­nin ida­re­nin her tür­lü ey­lem ve iş­le­ri­ne kar­şı yar­gı yo­lu­nu aç­tı­ğı­nı ifa­de et­ti. Yar­gı ka­ra­rı­nın 2 yıl sü­rey­le bek­le­til­me­si­ni ve baş­ka gö­re­ve ata­ma ya­pı­la­bil­me­si­nin ka­bul edi­le­mez ol­du­ğu­nu kay­det­ti.  Ana­ya­sa­nın 138. mad­de­si­nin ise "Hiç­bir or­gan, ma­kam, mer­ci ve­ya ki­şi yar­gı yet­ki­si­nin kul­la­nıl­ma­sın­da mah­ke­me­le­re ve hâ­kim­le­re emir ve ta­li­mat ve­re­mez, ge­nel­ge gön­de­re­mez, tav­si­ye ve tel­kin­de bu­lu­na­ma­z” hük­mü­nü ha­tır­la­tan Ha­la­çoğ­lu, ya­sa­ma ve yü­rüt­me or­gan­la­rı ile ida­re­nin, mah­ke­me ka­rar­la­rı­na uy­mak zo­run­da ol­du­ğu­nu söy­le­di.

CHP De­niz­li Mil­let­ve­ki­li Ad­nan Kes­kin, hu­kuk dev­le­ti­nin en be­lir­gin özel­li­ği­nin dev­le­tin hu­ku­ka bağ­lı­lı­ğı­nın yar­gı ta­ra­fın­dan de­net­len­me­si ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Ka­mu ya­ra­rı, pa­ra­lel dev­le­ti te­miz­le­mek gi­bi ba­ha­ne­ler­le yü­rüt­me­nin dur­du­rul­ma­sı ka­ra­rı ve­ril­me­si­nin önü­nün ke­sil­me­si­nin ada­le­tin, yar­gı­nın, hu­kuk dev­le­ti­nin say­gın­lı­ğı­na göl­ge dü­şü­re­ce­ği­ni di­le ge­tir­di.

Bi­re­yin yar­gı­dan şüp­he ve en­di­şe duy­ma­sı­na ne­den ola­cak böy­le bir dü­zen­le­me­nin top­lum­sal uz­laş­ma­nın bir­lik­te ya­şa­ma is­ten­ci­nin çö­zül­me­si­ne ka­pı ara­la­ya­ca­ğı­nı kay­det­ti.

Dü­zen­le­mey­le key­fi­lik, hu­kuk­suz­luk, ben­den ol­ma­ya­na ya­şa­ma hak­kı ta­nı­mam an­la­yı­şı­nın dev­re­ye so­kul­mak is­ten­di­ği­ni söy­le­di. Ana­ya­sa 125 ve 138. mad­de­le­ri ha­tır­lat­tı.