Memurlarla ilgili bilgi artık saklanmayacak

Memurlarla ilgili bilgi artık saklanmayacak

Yeni KHK ile getirilen düzenlemeyle BDDK, TMSF gibi kurumlardan, ‘sır’ gerekçesiyle verilmeyen memurlarla ilgi bilgiler artık verilecek.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında alınması gereken tedbirlere yönelik yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) daha yayınlandı. KHK ile Fetullahçı Devlet Yapılanması (FETÖ) ile daha etkin mücadele etmeye yönelik bazı düzenlemelere gidildi. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kendisi, eşi ve çocuklarına ait tüm bilgilere erişim kolaylığı getirildi. Faaliyet izni kaldırılan Asya Katılım Bankası veya bu bankayla ilgili Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu’ndan (TMSF), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Mali Suçları Araştırma Kurumu’ndan (MASAK) herhangi bir kurum bilgi talep edebilecek. Memurun kendisi, eşi ve çocuklarına ait bilgiler ‘Müşteri sırrı’ gibi herhangi bir sınırlamaya tabi olmadan verilebilecek. Örneğin herhangi bir kamu kurumu MASAK’tan çalışanlarıyla ilgili bilgiyi talep edebilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) bir kamu kurumu çalışanının yakınına ilişkin prim dökümlerini isteyebilecek.
 
Bankacılık Kanunu sebebiyle hem TMSF hem de MASAK’ın FETÖ yapılanmasıyla ilgili talep edilen bilgileri ‘müşteri ve mükellef sırrı’ gerekçesiyle vermekte çekinebildiğine dikkat çeken Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklar, “KHK ile bu konuya açıklık getirilmiş oldu. Takiyyeci  bürokratların ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar sürüyor ancak bunun daha hızlı bir şekilde yapılması için böyle bir düzenlemeye ihtiyaç vardı” değerlendirmesinde bulundu.

Star