Memurun zammı vergiye gidecek !

Memurun zammı vergiye gidecek !

Enflasyon geriledi, maaşlardaki zamlar belli oldu. Ancak kötü bir haber var..

Haziranda enflasyon eksi çıktı. Bu yüzden memur ve memur emeklilerinin temmuz maaşı yüzde 4.76 artacak. Ancak vergi dilimindeki yükseliş nedeniyle memurun zammı uçacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'ün haberine göre Haziran ayı enflasyonunun beklentilerin çok altına düşmesi milyonlarca emekli ve memurun zammında hayal kırıklığına yol açtı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, enflasyon haziranda yüzde 0.51 oranında düşüş gerçekleşti. 6 aylık enflasyonu da yüzde 4,76 olarak açıkladı. 6 aylık enflasyona göre, ocak ayında yüzde 3 zam alan memur ve memur emeklileri yüzde 1.76 oranında enflasyon farkı ve yüzde 3 de ikinci 6 ay döneminin zammı olmak üzere toplam yüzde 4.76 zam alacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına ise doğrudan yüzde 4,76’lık enflasyon kadar zam yapılacak.

 

TÜİK, büyük düşüşün yaşandığı haziran öncesinde ilk 5 aylık enflasyonu yüzde 5.30 olarak açıklamıştı. Haziran ayı eksi çıkınca enflasyon düştü, memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de 6 aylık zammı eridi.

VERGİ 5 PUAN ARTACAK

Haziran enflasyonu eksi yerine sıfır dahi çıkmış olsaydı en düşük memur 37 lira yerine 48 lira enflasyon farkı alacaktı. En düşük işçi emeklisi aylığı da bin 122 lira yerine bin 128 liraya yükselecek, milyonlarca emeklinin cebine aylık en az 6 lira para girecekti.

Memurların tamamına yakını, bir üst vergi dilimine yakalanacağı için, 15 Temmuz’da alacağı yüzde 4.76’lık zammı vergi olarak devlete iade etmek zorunda kalacak. Bu yıl, yıllık 12 bin liraya kadar olan ücretlerden yüzde 15, 12 bin lirayı aşan ücretlerden ise yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Memurların önemli bir bölümü önceki aylarda yüzde 20’lik dilime yakalandı, tamamı da temmuz maaşıyla yakalanacak ve ödeyeceği vergi 5 puan artacak. Dolayısıyla enflasyon farkı ve toplu sözleşmeyle alınan zam havaya uçacak, memur sadece maaşı düşmediği için sevinebilecek.

Yeni zamlarla birlikte 15 Temmuz’da ödenecek en düşük memur maaşı 100 lira artarak 2 bin 214 lira oldu. Günlük 3 lira 30 kuruşa karşılık gelen bu zamla memur en fazla bir pide alabilecek. 2000 yılı öncesinde emekli olan en düşük işçi emekli aylığı bin 71 liradan bin 122 liraya çıktı.

833 LİRAYA ÇIKTI

Bin 100 liralık sınırı geçen bu emekli 100 liralık ek zam alamayacak. 51 lira zam alan işçi emeklisinin günlük kazancı ise 1 lira 70 kuruşta kaldı. 700 lira olan en düşük esnaf emeklisinin maaşı ise 100 liralık ek zamla birlikte ancak 833 liraya çıktı.