Merkel'den İncirlik açıklaması

Merkel'den İncirlik açıklaması
Güncelleme:

Almanya Başbakanı Merkel, İncirlik krizi ile ilgili Türk yetkilerle görüştüklerini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel İncirlik'teki Alman askerleri ilgili, "Alman vekiller istedikleri zaman İncirlik’i ziyaret edebilmeli” dedi ve konuyla ilgili Türk yetkililerle görüştüklerini ekledi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Çekya’nın başkenti Prag’da Başbakan Bohuslav Sobotka ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Slovakya’da 16 Eylül ayında yapılması planlanan AB Liderler Zirvesi’nde hem İngiltere’nin Birlik’ten ayrılması hem de sığınmacı sorunu ve ekonomik büyüme konularındaki yol haritasının ele alınacağını söyledi. Merkel, Bratislava’da gerçekleştirilecek gayri resmi zirvede karar alınmayacağının da altını çizdi.

Ziyareti sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Merkel, Türkiye ile Almanyaarasında uzun süredir devam eden İncirlik krizine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Alman ordusunun İncirlik’te çok iyi şartlara sahip olduğunu ve başarılı operasyonlar yürüttüğünü belirten Merkel, “IŞİD karşıtı koalisyon uçaklarının İncirlik’ten uçmaya devam etmesini bekliyorum. Buna bağlı olarak, Almanya’nın bir parlamento ordusuna sahip olduğu göz önünde bulundurulmalı ve Alman vekiller istedikleri zaman İncirlik’i ziyaret edebilmeli” dedi. Merkel, Türk yetkililerle görüştüklerini de belirtti, ancak detay vermedi.

ALMAN YETKİLİ: İNCİRLİK’TE KALMAMIZIN AVANTAJLARI VAR AMA MECBURİ DEĞİL

Öte yandan Hürriyet’e konuşan Almanya Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, “İncirlik’ten çekilmeyi planladığımız doğru değil. Alman ordusu olarak İncirlik’te kalmak istiyoruz. Ama asker olarak alternatifleri de devamlı göz önünde bulunduruyoruz” dedi. Yetkili, Türkiye’nin Alman vekillerin ziyaretine izin vermemesi durumunda ise Almanya parlamentosunun alacağı yeni karara uyacaklarını da ekleyerek “İncirlik’te kalmamızın bize çok avantajları var, ama mecburi de değil” dedi.