Merkel'den sert Rusya uyarısı

Merkel'den sert Rusya uyarısı
Güncelleme:

Almanya Başbakanı Merkel, Rusya'nın, Avrupa'nın barış düzenini tehlikeye düşürdüğünü söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya'nın, Avrupa'nın barış düzenini tehlikeye düşürdüğünü ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Merkel, Federal Meclis'ta bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Asya ve Pasifik bölgelerindeki ülkelerin geliştiğini ve G20 zirvesi'nde bu ülkelerin büyük bir öz güvenle kendilerini takdim ettiklerini belirterek, ''Dünya Avrupa'yı beklemiyor'' dedi.

Bundan dolayı ABD ile Avrupa arasındaki serbest ticaret anlaşmasının hızlı bir şekilde müzakere edilmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, bunun yapılmaması durumunda sadece uluslararası ticarette dezavantajlı olunmayacağını, aynı zamanda küresel ticarette fırsatları kaçıracaklarına dikkati çekti.

Merkel, G20 Zirvesi kapsamında Avrupa ülkeleri ile ABD Başkanı Barack Obama ile yaptıkları görüşmede serbest ticaret anlaşmasının en öncelikli konu olduğunun vurgulanmasının önemli olduğunu kaydetti. 

"RUSYA BARIŞ DÜZENİNİN TEHLİKEYE DÜŞÜRÜYOR"

Ukrayna'daki krize değinen Merkel, bir yıl önce dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşmasını imzalamadığını, ardından Kiev'de insanların Meydan'da eylemlerde bulunduğunu ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiğini hatırlattı.

Merkel, hiçbir şeyin Kırım'ın ilhak edilmesini ve Donetsk ile Logansk bölgelerinde Rusya'nın doğrudan ya da dolaylı mücadeleye katılmasını haklı çıkaramayacağını söyledi.

''Rusya Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal ediyor'' diyen Merkel, ''Rusya, Avrupa'nın barış düzenini tehlikeye düşürüyor ve uluslararası hukuku ihlal ediyor. İhtilaf, askeri olarak çözülemez. Rusya ile yapılan görüşmelerde diplomatik çözüme ulaşmak için mümkün olan her şeye başvuracağız'' ifadelerini kullandı. 

"RUSYA'YA EKONOMİK YAPTIRIM KAÇINILMAZ"

Donetsk ve Logansk'ta ateşkesten çok uzak olunduğuna işaret eden Merkel, bundan dolayı Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımların kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Merkel, ''Krizin aşılması için sabretmeye ve uzun süreye ihtiyacımız var. Ukrayna kendi geleceğine kendisinin karar vermesi lazım'' diye konuştu.