Merkez Bankası'ndan faiz kararı !

Merkez Bankası'ndan faiz kararı !
Güncelleme:

Merkez Bankası, bir kez daha faizde indirime gitti.

Merkez Bankası bugün beklenen faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası beklentiler dahilinde marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirdi. Dolar beklenen karar sonrasında hafif hareketlendi ve aşağı yönlü seyre geçti.

Merkez Bankası politika faizini ise yüzde 7,5'te sabit bıraktı. 

Merkez Bankası faizin çıkabileceği en yüksek seviye olan marjinal fonlama faizini ise beklentiler dahilinde 25 baz puan indirdi ve yüzde 8,75 seviyesinden yüzde 8,50'ye çekti. 

Merkez Bankası borçlanma faizini yüzde 7,25’te sabit tuttu. 

ŞU ANA KADAR Kİ EN DAR ARALIK

Merkez Bankası böylece üst ve alt bant arasındaki farkı 125 baz puana indirerek faizkoridorunu şu ana kadarki en dar hale getirmiş oldu.

TCMB, geç likidite penceresi çerçevesinde borç verme faiz oranını da yüzde 10.25'ten yüzde 10'a indirdi.

Reuters anketine katılan 17 kurumun 15'i üst bantta 25 baz puan, ikisi 50 baz puan indirim tahmin ediyordu.

Ankete katılan kurumların tamamı politika faizinin sabit kalmasını, alt bantta 25 baz puan indirim öngören iki katılımcı dışında da tüm katılımcılar alt bandın sabit kalacağını tahmin ediyordu.

TCMB art arda altı toplantıda faiz koridorunun üst bandını toplamda 225 baz puan indirdi.

MERKEZ BANKASI'NDAN TURİZM AÇIKLAMASI

Merkez Bankası'dan yazılı olarak yapılan açıklamada, "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir" ifadelerine yer verildi.