Merkez Kalehöyükteki Kazı Çalışmalarında Sona Gelindi

Merkez Kalehöyükteki Kazı Çalışmalarında Sona Gelindi

Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr Işık Adak Adıbelli, Merkez Kalehöyükteki kazı çalışmalarının 30 Kasım'da sona ereceğini söyledi.

- Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr Işık Adak Adıbelli, Merkez Kalehöyükteki kazı çalışmalarının 30 Kasım'da sona ereceğini söyledi.

Kırşehir merkezinde bulunan Kalehöyük'te Kırşehir Müze Müdürlüğü Başkanlığında yürütülen ve Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından sürdürülen kazı çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Bu yıl içerisinde başlatılan kazı çalışmalarında koordineli olarak 3 bölgede açma gerçekleştirildi. Yaklaşık 5 ay süren kazı çalışmalarında Osmanlı, Bizans ve Helenistik dönemlere ait bulgular elde edildi. Tarihsel dönemlere ait kalıntıların iç içe bulunduğu Kalehöyük'te gelecek dönemde yapılacak kazıların daha kesin sonuçlar verebileceği tahmin ediliyor.

Kazı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr Işık Adak Adıbelli, "Kazı çalışmalarımızda başlangıçtaki iki açmamızda çalışmalarımızı artık durdurduk. Bu açmaların koruma çalışmalarını yaptık. Ortaya çıkardığımız kerpiç ve moloz duvarların üzerlerini çamur harcıyla kaplamak suretiyle korumaya aldık. Şu anda Höyüğün Güneyinde bulunan Uluç isimli açmamızda çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Adıbelli, “Bu açmamızda da yaklaşık 6 metre kadar derine indik. Burada yavaş yavaş Helenistik tabakanın sonlandığını Frig dönemine ait çanak çömlek parçalarını gelmeye başladığını gördük. Bu da bizi hem sevindiriyor, hem de umutlandırıyor. Bu nedenle bu açmamızda hava şartları el verdiği sürece çalışmayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Resmi kazı izninin 30 Kasım'da sona erdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli; "bizim kazı izinlerimiz her yıl Kültür Bakanlığından o yıl içerisinde çalışma yapmak üzere çıktığı için önümüzdeki yıl içerisinde Bakanlıktan yeni bir kazı çalışması talebinde bulunacağız. Şayet bu izin çıkarsa seneye Höyüğün doğu tarafında yeni bir açma çalışması başlatacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA