Mersin Balıklarına Köprü Tehdidi

Mersin Balıklarına Köprü Tehdidi

MERSİN Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde Yeşilırmak üzerindeki bir köprünün ayaklarının sağlamlaştırılması için yapılan set çalışmasının, dinozorlarla...

MERSİN Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde Yeşilırmak üzerindeki bir köprünün ayaklarının sağlamlaştırılması için yapılan set çalışmasının, dinozorlarla aynı dönemde yaşayan ve neslini günümüze kadar devam ettirmeyi başaran mersin balıklarının üreme alanlarına zarar verdiğini söyledi.

Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl barajlar, HES’ler, taşkın önleme setleri, köprüler, kirlilik, usulsüz ve kaçak avcılık gibi bütün insan kaynaklı engellere rağmen Yeşilırmak’ta neslini devam ettirme mücadelesinde olan mersin balıklarının önüne bir engel daha kurulduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Tırıl, Çarşamba İlçesi TOKİ konutlarının bulunduğu mevkideki köprü ayaklarının sağlamlaştırılması çalışmasında 2- 2.5 metre yükseklikte bir set yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Elbette ki toplumsal güvenlik gereği sağlamlaştırma çalışması yapılmalı. Ancak mersin balıklarının ülkemiz sularındaki varlığının devamı için belki de tek umudun Yeşilırmak olduğu da unutulmamalı. Yeşilırmak’ta milyonlarca yıldır var olduğu bilinen ve hem biyolojik çeşitlilik, hem de ekonomik açıdan son derece değerli balıklar olan mersin balıklarının yaşam hakkı göz ardı edilmemeli. Toplum güvenliği gereği yapılan bu tür uygulamalarda doğal hayat gözetilerek planlama, projelendirme ve uygulama yapılmalı. Hele de söz konusu olan mersin balıkları olunca."

'ARTIK AVLANMIYOR, YETİŞTİRİLİYOR'

1980 yılı sonuna kadar dünyada yılda 30 bin ton mersin balığı avlandığını belirten Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, artık yılda 28 bin ton yetiştirilen mersin balığının avcılığının ise hiç yapılmadığını söyledi. Bunun çok çarpıcı bir durum olduğunu ifade eden Doç.Dr. Tırıl, "Yetiştiricilik avcılığın yerini aldı. Neden, çünkü doğal olarak ürüyemiyor. Köprü ayaklarında yapılan bu çalışma da, mersin balıklarının üreme alanlarına zarar veriyor. Bu mersin balığı varlığının artırılması için çok önemli bir tehdit" diye konuştu.

'200 MİLYON YILDIR VAR'

Mersin balıklarının Türkiye'de büyük emek sarf edilerek nesillerinin devam ettirilmesinin sağlandığını kaydeden Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, bu balıkların hazine olduğunu ifade ederek, "Mersin balığının insandan başka hiçbir düşmanı yoktur. Jeolojik devirlerden günümüze ulaşan bir hazinedir. Su kirliliği, barajlar, aşırı avcılık, habitattaki bozulmalara karşı direnen bu balık türü, 200 milyon yıldır var olma mücadelesi vermektedir" dedi.

Doç. Dr. Tırıl Türkiye’nin, imzalamış olduğu birçok uluslararası sözleşme uyarınca dinozorlarla aynı dönemde yaşayan, ancak neslini günümüze kadar devam ettirmeyi başaran mersin balıklarını koruma taahhüdünde bulunduğunu da hatırlattı.

FOTOĞRAFLI