Meslek kuruluşları: Elektrik kesintilerinin maliyeti bir milyar 200 milyon lira

Meslek kuruluşları: Elektrik kesintilerinin maliyeti bir milyar 200 milyon lira

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde faaliyet gösteren meslek kuruluşları, elektrik kesintilerinin kasten uygulandığını öne sürerek, yaşatılan mağduriyetlere tepki gösterdi. Çiftçiye ödeyemeyeceği kabarık faturaların gönderildiğini belirten...

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde faaliyet gösteren meslek kuruluşları, elektrik kesintilerinin kasten uygulandığını öne sürerek, yaşatılan mağduriyetlere tepki gösterdi. Çiftçiye ödeyemeyeceği kabarık faturaların gönderildiğini belirten meslek kuruluşlarının temsilcileri, kesintiler nedeniyle maddi zararın yaklaşık bir milyar 200 milyon lira olduğunu açıkladı. Çiftçinin kendi imkânları ile sondaj kuyusu kazarak sulu tarım yaptığını aktaran temsilciler, bölge ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu hatırlatarak, yaşanan elektrik kesintilerinin istihdamda kayba neden olduğunu bildirdi.

Kızıltepe Ticaret Odası’nda bir araya gelen oda ve meslek kuruluşları başkanları adına açıklamayı Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin okudu. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (DEDAŞ) çiftçinin, üretimde kullandığı enerji fiyatını ödeyemez tutarlara zorladığını aktaran Şahin, konu ile ilgili yetkililerden ses çıkmamasına da anlam veremediklerini kaydetti.

Birkaç günden bu yana yaşanan olumsuzlukları hatırlatan Şahin, daha fazla olumsuzlukların yaşanmaması için hükümetin ve yetkili kurumların bir an evvel enerjide yaşanan bu sorunu çözmesini acilen beklediklerini aktardı.

Şahin, açıklamasında şunları dile getirdi: "Yaşanılan kuraklık sonucu çiftçilerimizin kendi imkânlarıyla açmış oldukları sondaj kuyularında, enerji kullanımıyla üretimini sürdürmektedir. Bu sulamayla ilimizin ekonomisi teşkil eden tarımsal ürün, tarımsal sanayi ve istihdam kaybının derinleşmesini önlemiştir. Hal böyleyken DEDAŞ çiftçilerimizin, üretimde kullandığı enerji fiyatını ödeyemez tutarlarla zorlaması sonucuna mukabil, günlerce elektriği keserek keyfi uygulama sonucu 2. ürün olarak ekilen mısırın tam olgunlaşması zamanını bilerek, kasten günlerce elektriği kesmiş ve çiftçilerimizin ve ilimizin ekonomisini baltalamıştır. Yaşanılan bu kuraklığın verimsizliğine sebep olan DEDAŞ yetkililerin il ve ilçelerimizin şu anda ikinci ürün olan mısır üretim sezonunda 500-600 milyonluk ve buğday sezonun katılımıyla her iki üretim sezonundaki ekonomi kayıp 1 milyar 200 milyon liralık maddi kayba sebebiyet verecektir. Doğal olarak çiftçilerimizin tepkisine ve protestolarına sebebiyet vermiştir. İlimizin ve bölgemizin lokomotifi olan tarımsal üretim kaybı, çiftçilerimizin ve tarıma dayalı sanayicilerimizin direncini ve gücünün yitirilmesine sebebiyet vermiştir. Pozitif ayrımcılığı hak eden çiftçilerimizin olumsuzluklara maruz bırakılmasını kabullenemiyoruz. Ekonomimizin canlı tutulması tamamen tarıma dayalı üretimle endekslidir. Elektrik fiyatlarının yüksel oluşu ve elektriği veren DEDAŞ’ın uzlaşmaz tutumu karşısında yetkililerin duyarsızlığı ayrıca anlaşılmaz bir durumdur. Elektrik dağıtım şirketinin bu keyfi kesinti ve dalgalanmasına ve tarımsal ekonominin çökmesine karşı sessiz kalan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarının sessizliğine ve müdahale etmemelerine anlam veremiyoruz. Yaklaşık 3 aydan beri çiftçilerimize ödenmesi gereken destekleme priminin bloke edilerek ödenmemesine hele hele hiç anlam verilmemektedir. Bu da bölge ekonomisini tamamen çökertmiştir. Son zamanlarda barış sürecinin yaratmış olduğu sevinç ve mutluluğa sekte vurulacak olaylara sebebiyet verilebileceği endişesinden kuşku duymaktayız. DEDAŞ’ın bu tutumunu şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Her zaman haklı olan çiftçilerimizin haklı davalarında destekleyicisi ve yanlarında olduğumuzu belirtiyoruz."

Okunan bildiriyi Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Ticaret Sanayi Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Marangozlar ve Mobilyacılar Odası, Esnaf Odası Sanatkarlar Odası, Demir Doğramacılar Esnaf Odası imzaladı.

ODALARDAN DEDAŞ’A ‘TRAFO BAZLI FİYAT’ ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin trafo bazında fiyatlandırılması için mutabık kalan meslek kuruluşları tekliflerini açıkladı. Ortak açıklamada, 2013 yılında 50 kw trafo 4 bin, 100 kw trafoda 5 bin, 160 kw trafoda 6 bin, 250 kw trafoda 8 bin 400 kw trafoda ise 10 bin lira olarak teklif etti. CİHAN