Mesudiyede 2 Bin Yıllık Yazıtlar Tahrip Edildi

Mesudiyede 2 Bin Yıllık Yazıtlar Tahrip Edildi

ORDU'nun Mesudiye İlçesi'nde birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen, kaya yazıtları ve resimlerin bulunduğu yerleşim yeri, definecilerin hedefi haline geldi. İlçe Kaymakamı Lütfullah Ün, "Ne yazık ki 2 bin yıllık yazıtlar tahrip edilmiş....

ORDU'nun Mesudiye İlçesi'nde birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen, kaya yazıtları ve resimlerin bulunduğu yerleşim yeri, definecilerin hedefi haline geldi. İlçe Kaymakamı Lütfullah Ün, "Ne yazık ki 2 bin yıllık yazıtlar tahrip edilmiş. Yazıtların bulunduğu kayalıkların korunması için jandarma kontrollerini artırdı" dedi.

Mesudiye ilçe merkezine 15 kilometre mesafede Esatlı Köyü sınırları içerisinde yer alan üzerinde sembol, motif, figürler bulunan 2 bin yıllık yazıtlar kaçak define avcıları tarafından tahrip edildi. Esatlı Köyü'nü ziyaret ederek yazıtları yerinde inceleyen Mesudiye İlçe Kaymakamı Lütfullah Ün, gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü. Yazıtların bulunduğu kayaların kaçak define avcıları tarafından tahrip edildiğini belirten Kaymakam Ün, "Daha önce yapılan arkeolog araştırmalarına göre buradaki yazıtların 2 bin yıllık geçmişi olduğunu biliyoruz. Ancak bu yazıtlar zaman içinde tahribata uğramış. Gördüğüm tablo çok üzüntü verici. Definecilerin tahribatıyla ilgili durumu Müze Müdürlüğü'ne bildirdik. Arkeologlar orada inceleme yaptı, tespitte bulundu" dedi.

Yazıtların korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yazışma halinde olduklarını, jandarmanın da kaçak define avcılarına karşı bölgede denetimlerini sıklaştırdığını vurgulayan Kaymakam Lütfullah Ün, "Yazıtların bulunduğu kayalıkları kapsayan yaklaşık 5 dönümlük alan Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 4 yıl önce birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Jandarma bölgedeki denetim ve kontrollerini artırmış durumda. Burayı koruma altında tutarak kültürümüzü korumaya çalışacağız" dedi.

Kaymakam Lütfullah Ün, yazıtların bulunduğu kayalıkların turizme kazandırılması için de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün çalışma yürüttüğünü söyledi.