Metrobüs duraklarında satıyorlar... Sakın almayın !

Metrobüs duraklarında satıyorlar... Sakın almayın !

Fiyatı 5 lira ile 10 lira arasında değişen civcivler artık metrobüs duraklarına kadar her yerde satılmaya başlandı.

Sokakta civciv satışı yasaklara rağmen devam ediyor. Kolilere doldurularak yol kenarlarında, metrobüs geçiş köprülerinde satılan civcivlerin fiyatı 5 lira ile 10 lira arasında değişiyor. Satıcılar bir canlıdan çok herhangi bir ürün satarcasına umursamaz bir tavırla hayvanları kese kağıtlarına atıyor. Masum görünüşleri nedeniyle çocukların ilgisini çeken hayvanların büyüme döneminde dikkatli olunması gerektiğini ifade eden uzmanlar, hayvanlara iyi bakılmadığı takdirde hastalık bulaşma riskinin olduğunu söyledi.

Tarım Bakanlığı'nın bu tip civciv satışlarını geçmişte yaşanan kuş gribi hastalığı sonrası yasakladığını söyleyen Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, "Bazı insanlar bu tip hayvanları hobi olarak beslemeyi seviyor. Buna kimse birşey diyemez. Kendi tavuğunu besleyip yumurtasını almak istiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Civcivlerin büyüme döneminde biz yetiştiriciler hastalıklara kapalı alanda sağlıklı ortamda büyümelerini sağlıyoruz. Ancak bu tip satış yapanların ne şartlarda o civcivleri beslediği belli değil.

Tüketicileri bu ürünleri almayın demek yanlış olur. Ancak almamaları konusunda sadece tavsiyede bulunabiliriz. Ancak bu hayvanların bakımı çok zordur" dedi. İstanbul gibi bir yerde eğer bakılacak ortam yoksa evde bu civcivleri beslemenin çok zor olacağının altını çizen Sait Koca, güvenilir olmayan yerlerden canlı hayvan alımı yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

SOKAKTAN ALMAYIN

Bu tip canlı hayvanlarda Tarım İl Müdürlüklerinden alınmış veteriner sağlık raporu arandığını ifade eden veterinerler, "Sağlık raporu olmadan izinsiz evcil hayvan satışına aslında müsaade edilmiyor. Ancak çocukların bu hayvanları çok sevmesini kullanan kişiler ortaya çıkabiliyor. Ailelerde çocuklarını kıramadıkları için bu hayvanları evlerine alıyor.

Hastalıklara açık civcivlerin ev ortamında beslenmesi çok zor olabilir. Dikkat etmek gerekir. Vatandaşların sokak ortasında nasıl bakıldığı belli olmayan hayvanları almaması gerekiyor" diye konuştu.