Metro’dan Kars Kaşarı Üreticilerine Hijyen Ve Gıda Güvenliği Eğitimi

Metro’dan Kars Kaşarı Üreticilerine Hijyen Ve Gıda Güvenliği Eğitimi

Metro Toptancı Market, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle bölgenin en önemli yerel ürünlerinden biri olan Kars Kaşarı’nı imal eden üreticilere, temel hijyen kuralları, iyi üretim...

Metro Toptancı Market, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle bölgenin en önemli yerel ürünlerinden biri olan Kars Kaşarı’nı imal eden üreticilere, temel hijyen kuralları, iyi üretim teknikleri ve gıda güvenliği uygulamaları hakkında eğitim verdi.

Türkiye’nin yerel değerlerine sahip çıkan ve ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla çeşitli projelere imza atan Metro Toptancı Market, yerel üreticilere olan desteğine bir yenisini ekledi.

25 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Metro Toptancı Market, yerel ve geleneksel lezzetleri Türkiye’deki ve dünyadaki çeşitli satış noktalarında tüketicilerle buluşturuyor. Raflarında yer alan ürünlerin kalitesine büyük önem veren Metro, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, Kars Kaşarı imal eden yerel üreticilerle bir araya geldi.

Eğitimin öncesinde Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Metro üst düzey yöneticileri, YÜCİTA Başkanı Yavuz Tekelioğlu ve bir yerel üreticinin katıldığı basın toplantısı düzenlendi.

“METRO, KARS KAŞARININ DÜNYA LİGİNE ÇIKMASI İÇİN ÇALIŞIYOR”

Metro Toptancı Market Gıda ve Gıda Dışı Satın Alma Direktörü Thomas Rudelt toplantıda yaptığı konuşmada, onlarca medeniyetin yüzyıllar boyunca yaşadığı bu topraklarda, başka hiçbir yerde olmayan zenginlikteki mutfak kültürüne olan hayranlığını dile getirdi.

Metro Toptancı Market olarak Türkiye’nin yerel değerlerine sahip çıktıklarını ve bu amaçla Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi’ni yürüttüklerini belirten Rudelt, “Bugün tam 50 coğrafi işaretli ürün, Metro Market raflarında tüketicilerle buluşuyor ve daha da ötesi tüm dünyaya satışı yapılıyor. Ayrıca coğrafi işaretli ürünlere destek vererek tüketiciyi ve üreticiyi aynı oranda haksız rekabetten korumayı ve ürünün yok olmasına engel olmayı hedefliyoruz” dedi.

Rudelt, “Kars Kaşarı, bu topraklarda üretilen en lezzetli peynir çeşitlerinden biri. Yüzyıllar öncesine giden bir geçmişi var. Metro Toptancı Market olarak yerel değerlere verdiğimiz önem çerçevesinde Kars Kaşarına sahip çıkmayı da görev kabul ettik. Kars Kaşarına Coğrafi İşaret kazandırmak için YÜCİTA ile işbirliği yürütüyoruz. Ancak Kars Kaşarı halen birçok yerde geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Metro olarak bu yerel değere raflarımızda yer verebilmemiz ve dünyaya açabilmemiz için birtakım temel hijyen kuralları, en iyi üretim teknikleri ve gıda güvenliği uygulamaları büyük önem taşıyor. Bu eğitim aracılığıyla Karslı üreticileri bir ortak noktada buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Bulunduğumuz yöre, özellikle ilimiz önemli bir hayvancılık bölgesi. Hayvancılık bölgesi olması nedeniyle ekonominin büyük hayvancılığa dayalı olması, ilimizde üretilen hayvansal ürünlerin ekonomik şekilde değerlendirilmesini önemli kılmaktadır. Bu nedenle ilin kalkınmasında süt sanayisinde ve orta ölçekli mandıraların önemli yeri vardır. Sayıları çok az oan modern süt sanayileri, hariç tutulursa bölgede kaşar peynir üretiminin büyük bir bölümü mandıra olarak adlandırılan ve mevsimlik olarak çalışan küçük işletmelerde gerçekleştirilmektedir. Bu küçük işletmeler iç ve dış talebi karşılamakta maalesef çok uzak kalıyor. Bu işletmelerin son zamanlarda büyük bir çoğunluğu modernize edilmiş, Kars’ta süt sanayinin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadırlar. Üretim ölçeğinin büyütülmesinin önünde duran engellerin başında süt ve süt pisyasasında istikrarsızlık, finansman ve sermaye yetersizliğinin geldiği unutulmamalı, bu çerçevede bölgeye yönelik destek ve teşviklere öncelik verilmelidir” şeklinde konuştu.

Toplantı da söz alan ve Kars için önemli günlerden birisi. Çünkü Kars’ın yerel ürünlerinin uluslar arası anlamda nasıl tanıtılabileceği, nasıl pazarlanabileceği ilgili çok önemli bir tartışma ve çok önemli bir buluşmanın içerisindeyiz diyen Kars Valisi Günay Özdemir, özetle şunları söyledi:

“Her zaman söylüyorum. Kars bölgenin ve Dünya’nın önemli merkezlerinden biri olacak. Son dönemlerde ülkelerden ziyade bakıyorsunuz iller veya şehirler markalaşıyor. İşte bir İstanbul, Antalya, Paris, Madrit, her il, her şehir bir alanda markalaşıyor. Bunun için sosyal medyanın iletişimin çok yoğun olduğu dönemde Kars’ın da artık Dünya markası olma yolunda adımlar atması gerekiyor. Yani biz komşu illerimizle ve Türkiye’deki illerle veya bölgedeki illerle yarışmaktan ziyada kendi ilçelerimizle kendimize güvenerek bir dünya markası olmamız gerekiyor Kars’ınkültürel anlamda, ekonomik anlamda, yerel anlamda bir çok değerleri var. Bu değerlerle dünya markası olma yolunda da Kars ilerliyor. Zaman içerisinde belki Kars geri kalmış görünebilir. Ama bu geri kalmışlık meselesinin ötesinde Kars’ın değerlerinin bozulmaması, Kars’ın ekonomi anlamında da gelecekte çok katkı sağlayacaktır. Son zamanlarda tohum anlamında baktığımızda tohumda bir stratejik ürün olmaya başladı. Bakıyorsunuz tohumlar sadece bir kerelik ekiliyor ve daha sonra ikinci bir tohum olarak elde edemiyorsunuz. Ve bir yere bağımlı oluyorsunuz. Ama bizim Anadolu’daki br çok tohumumuz aslında çok değerli ve sürekli üretilebilen ve yöreye has tohumlar, onun için bizim şu anda Dünya’da da stratejik anlamda Kars’ın bu konuda değerleri var. Endemik bitkilerden tutun Kağızman elması ve bir çok üründe yine Kars’a has ürünler. Biz bunlarıda yine bu coğrafi işaretleme sistemi ile tescillediğimiz zaman Dünya’da söz sahibi olabileceğimiz, Dünya’da yine marka olabileceğimiz ürünlerimiz var.”

Peynir Üretiminde Gıda Güvenliği Eğitimi’nde yerel üreticiye bilgilerini aktaran Metro Toptancı Market Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel de tedarikçileri gıda güvenliği konusunda eğiterek bilinç seviyesini artırmayı çok önemli bulduklarını, geleneksel ürünlerin en kaliteli olanlarını Türkiye’de ve dünyada bulunan tüm Metro mağazalarına ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Toplantıda daha sonra üreticilere yönelik konularında uzman ekipler tarafından eğitim verilerek, üreticiler bilgilendirildi. Toplantı sonrasında toplu fotoğraf çekildi.