Milletvekili seçilme yaşı düştü !

Milletvekili seçilme yaşı düştü !

Milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilişkin teklif kabul edildi.

AK Parti'nin, 25 olan milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Ahmet Aydın, Mahir Ünal, Naci Bostancı ve Belma Satır'ın da aralarında bulunduğu 210 milletvekilinin imzasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, Anayasa'nın 76. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "yirmibeş" ibaresi, "onsekiz" olarak değiştiriliyor. Böylece, 18 yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilecek.

Söz konusu maddenin "kimlerin milletvekili seçilemeyeceğini" düzenleyen 2. fıkrasında yer alan, "yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar" ibaresi de "askerlikle ilgisi bulunanlar" şeklinde değiştiriliyor. Böylece 18 yaşını dolduran gençler askerlik hizmetini yapmadan da milletvekili adayı olabilecek.

Teklife göre, düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halk oyuna sunulması halinde oylanacak.

"TEKLİFTEN MUTLU OLDUM"

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, hem genç bir milletvekili hem de Gençlik ve Spor Bakanı olarak bu tekliften mutlu olduğunu dile getirdi.

Yaptığı görüşmelerde, ziyaretlerde, gençlerin, kendilerinin de bu haktan faydalanmak istediklerini dile getirdiklerini aktaran Kılıç, "Birçok Avrupa ülkesinde seçilme yaşı 18, bazılarında 21 ve 23. Ancak genelde 18. Dolayısıyla bizim de artık bu noktada olmamız gerekir. Gençlerimiz bu güveni hak ediyor. Nüfusumuz da diğer ülkelere nazaran çok genç. Nüfus dengesi olarak baktığımızda Türkiye'nin yaş ortalaması genç. Bunların da büyük bir bölümü 18-25 bandında. Bu kardeşlerimizin bu haktan yararlanabilecek olması önemli" dedi.

"ASLA B PLANI DÜŞÜNÜLMEMİŞTİR"

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, ana muhalefetin destek vermesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Samimi arzularla ve gençlerin taleplerine cevap vermek amacıyla teklifin verildiğini belirten Şahin, "Asla ve asla b planı düşünülmemiştir. Arkasında b planı varsaymak ve bunu PKK, Kandil ile ilişkilendirmek son derece talihsiz. Asla böyle bir düşüncemiz yok. 65 yaş üstü PKK'lılara Meclis'in yolunu açılabileceği gibi bir düşünce yersiz. Tereddüt varsa kanunda bununla ilgili düzenleme de yaparız" dedi.

"GENÇLERİMİZE GÜVENMELİYİZ"

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, teklifin, gençlere güveni gösteren önemli bir düzenleme olduğunu kaydetti.

Siyasette gençlerin kendi akranları tarafından temsil edilmelerinin önemli olduğunu belirten Aydın, "Seçilme yaşını 25'e düşüren de AK Parti. Bir kişinin seçme iradesi varsa seçilebilmesi de gerekir" dedi.

Teklifin seçime dönük olmadığını belirten Aydın, bu iradeyi daha önce de beyan ettiklerini söyledi.

"Gençlerimize güvenmeliyiz. Yeni nesil yaşının üzerinde bir olgunlukla gelişiyor" diyen Aydın, "Gençlerimiz adına önemli bir yasal düzenleme, önemli bir demokratik adım olacaktır. Çok açık ve net bir teklif var. Bunu PKK, Oslo, Kandil ile nasıl ilişkilendirebiliyorsunuz?" diye sordu.

Teklifin kabul edilmesinin ardından, Başkan Burhan Kuzu, üçüncü dönemi olduğu için komisyon üyelerine veda etti.