Milletvekili ve avukatlara adliye içinde bariyerli engel

Milletvekili ve avukatlara adliye içinde bariyerli engel

Özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonu kapsamında mahkemeye sevk edilen gazeteci ve polislerin avukatlarına adliye içinde bariyerle engellendi. Müvekkilleriyle görüştürülmeyen avukatlara savunmaya da hakimin belirttiği avukatların alınacağının...

Özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonu kapsamında mahkemeye sevk edilen gazeteci ve polislerin avukatlarına adliye içinde bariyerle engellendi. Müvekkilleriyle görüştürülmeyen avukatlara savunmaya da hakimin belirttiği avukatların alınacağının söylendiği belirtildi. Bu uygulamaya tepki gösteren avukatlarla, emniyet yetkilileri arasında tartışma yaşandı. Öte yandan Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Başkanı İdris Bal da bariyerlerden geçerek gözaltındakilerle görüşmek istedi. Ancak Bal’ın geçişine de izin verilmedi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve STV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu isimler 4. günün ardından mahkemeye sevk edilmişti. Sabah saatlerinde adliyede getirilen gözaltılar, hakim karşısına çıkmayı bekliyor.

Sulh ceza hakimliklerinin bulunduğu koridor polis tarafından geniş bir şekilde bariyerlerle kapatıldı. Avukatlar koridorda bekletilen müvekkilleriyle görüşmek istediklerinde polis, talimat bulunduğunu ve görüştürmeyeceklerini söyledi. Savunmanın başladığı sırada hakimin avukat listesinden istediği ismi çağırdığının belirtilmesi üzerine avukatlar tepki gösterdi. Avukatlarla polis müdürleri uzun süre tartıştı. Tartışmalar sırasında iki polis kamerası avukatları görüntüledi. Avukatlar, “Burası emniyet değil adliye bize nasıl barikat kuruyorsunuz? Bizi neden çekiyorsunuz? Hakimle görüşmek istiyoruz nasıl engellersiniz?” diyerek tepki gösterdi. Bir avukat da cep telefonuyla kendilerini engelleyen polislerin görüntüsünü çekti ve yasal yollara başvuracağını kaydetti.

Bu engellemeler üzerine avukatlar, İstanbul Barosu ve Barolar Birliği’nden yetkililer çağırdı. İstanbul Barosu Avukat Hakları Bürosu Başkanı Cem Karatün, polis müdürleriyle görüştü. Polisler, Karatün’e de engellenmesi yönünde talimat bulunduğunu söyledi. Talimatı kimin verdiği sorusuna polisler önce cevap vermedi. Baro yetkililerinin ‘kiminle muhatap olacağımızı öğrenmek istiyoruz o nedenle talimatı kim verdi?’ diye ısrarlı şekilde sorularına devam etti.

Polis müdürü bariyer kurulması ve içeri kimsenin alınmaması talimatını başsavcılığın, listeden avukatların girmesini ise hakimin istediğini söyledi. Baro yetkilisi Karatün, “Şu anda burası kapalı. Savunma yasaklanıyor, aleniyet yasaklanıyor. Kimin verdiğini sordum Başsavcı dediler.” diyerek bazı avukatlarla birlikte Başsavcı Hadi Salihoğlu ile görüştü.

Görüşmenin ardından baro yetkilileri, Salihoğlu’nun ilgililerle görüşeceğini ve avukatların engellenmesinin söz konusu olamayacağını söylediğini belirtti.

Başsavcının bu ifadelerini polis müdürlerine aktardı ancak bariyer ve engelleme yine kalkmadı. Polis bu kez baro yetkililerine güvenlikten sorumlu Başsavcıvekili Fehmi Tosun’un görüşmek için beklediğini söyledi. Baro yetkilileri de bu kez Tosun ile görüşmeye gitti. Bu görüşmenin ardından avukatların bariyerlerden geçerek müvekkillerinin yanına gitmesine izin verildi. Ayrıca sorgunun yapıldığı mahkeme salonuna da 3 hakimin girmesi kararlaştırıldı.

MİLLETVEKİLİ’NE DE BARİYERLİ ENGEL

Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Başkanı İdris Bal da bariyerlerden geçerek gözaltındakilerle görüşmek istedi. Ancak Bal’ın geçişine de izin verilmedi.

CİHAN