Milli Eğitimde Kurum Aynı, Makam Aynı, Maaş Farklı

Milli Eğitimde Kurum Aynı, Makam Aynı, Maaş Farklı

İZMİR'de, Türk Eğitim- Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir'in, aynı zamanda kadroları 'Okul müdürü' olarak da görünen ilçe milli eğitim müdürlerinin ne kadar maaş aldıklarını öğrenmek için, BİMER üzerinden yazılı başvurması,...

İZMİR'de, Türk Eğitim- Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir'in, aynı zamanda kadroları 'Okul müdürü' olarak da görünen ilçe milli eğitim müdürlerinin ne kadar maaş aldıklarını öğrenmek için, BİMER üzerinden yazılı başvurması, çelişkiyi ortaya koydu. Aynı makam için her ilçe müdürünün kendine göre uygulamalarda bulunup farklı maaş aldığı ortaya çıktı. Bazı yanıtlarda da, müdürlerin maaş bilgileriyle, birbirlerini yalanladığı da saptandı. Merih Eyyup Demir, "Makam, görev, kurum aynı, maaşlar ayrı" dedi.

Bir süreden bu yana okul ve ilçe milli eğitim müdürlüklerindeki değişikliklerin ardından, eğitim cemiası tartışma görülen burumlardan birisi oldu. Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, aynı zamanda kadroları 'Okul müdürü' olarak da görünen ilçe milli eğitim müdürlerinin ne kadar maaş aldıklarını öğrenmek için, BİMER üzerinden geçen ekim ayında yazılı başvuruda bulundu.

Merih Eyyup Demir'in yaptığı başvuruya yasal olarak 1 ay içerisinde cevap verilmesi gerekmesine rağmen şu ana kadar 23 ilçenin milli eğitim müdürlüklerinden yanıt geldi. Gelen bu yanıtlar tek tek incelendi. Müdürlerin bir bölümü, bu tür bilgi sorgularının, kişisel hak mahremiyetine girdiğini gerekçe gösterip yanıt vermeyi kabul etmedi. Diğer yanıtlar aynı makam için her ilçe müdürünün kendine göre uygulamalarda bulunup farklı maaş aldığını gözler önüne serdi. Müdürlerin bir bölümü, müdür maaşlarından başka ek gelir almadıkları, diğer bölümü, müdürlük maaşının yanı sıra mevcut görevinin ek ödemelerini aldığı, diğer bir grup ise, maaşlarının yanı sıra ek ders ücreti aldıkları yanıtını verdi. Bazı müdürlükler, kendi bilgilerinin yanında başka müdürlüklerin de bilgilerine yer verdi. Ancak verilen bu bilgi ile o ilçe müdürlüğünden gelen bilgilerde çelişkiler olduğu göze çarptı.

Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, bu bilgilerin, eğitim camiasının, nasıl bir düzensizlik içerisinde yönetildiğini ortaya koyduğunu söyledi. Kendisine yanıt veren müdürlerin önemli bir bölümünü tanıdığını, hatta arkadaşları olduğunu da anlatan Merih Eyyup Demir, şöyle dedi:

"Kurum, makam, görev aynı ama maaşlar aynı telden çalıyor. Bu nasıl olur? Sorumuza cevap vermeyenleri, anlayışla karşılıyorum. Onların yorumudur olabilir ama diğer cevaplar evlere şenlik. Milli eğitim müdürleri, okul müdür maaşlarının yanı sıra makamlarının ek ödemesi olur onu alırlar. Bunu da böyle doğru şekilde alanlar var. Ama bazıları ek ders aldıklarını söylüyor. Ama bu olamaz, kanunlara aykırı. Ders ücreti ancak derse girdiği zaman alınır. Bu kesin kuraldır. Bir müdür derse girmeden nasıl ders ücreti alır? Bazı müdürler de, cevaplarında, hiçbir ek ödeme almadıklarını söylüyor. Ama başka müdürler kendi bilgilerinin yanında onların bilgilerini verdiklerinde ise, yanlış bilgilendirmede bulundukları ortaya çıkartıyor. Bir eğitim camiasında, birbirlerini yalanlayacak şekilde bilgi gizlenir mi? Nasıl bir sistemle maaş aldıklarını kimse bilmiyor. Herkes bir yol tutturmuş. Böyle bir yönetimden başarı gelir mi? Milli eğitim kendi temel konularını bile daha çözüme kavuşturmadıkları bir durumda, eğitimin nereye gideceği soru işyaretleriyle dolu."

Okul müdürlerinin kıdemlerine göre 2 bin 400- 2 bin 800 TL maaş aldığı, ilçe milli eğitim müdürlerine, 700 TL'ye yakın ek ödeme yapıldığı ifade edildi.

FOTOĞRAFLI