- IMKB

- 59.662
- Dolar

- 1,7675
- Euro

- 2,3245
- Altın

- 653,05
- Ankara : -3 °C
- İstanbul : 1 °C
- İzmir : 5 °C
- Adana : 8 °C
- Antalya : 7 °C
- Diyarbakır : -2 °C
Milyarderlerin müthiş tekneleri

Bir Rus, iki ABD'li ve iki Arap işadamı dünyanın en pahalı teknelerinin sahibi. 1.2 milyar dolarla Abramoviç'in lider olduğu bu klasmanda 2 ve 3. sırada Araplar, 4 ve 5'te ise ABD'li teknoloji devlerinin kurucuları yer alıyor. Bu yatların toplam değeri ise 2.2 milyar doları geçiyor...
Güç gösterisi mi, statü sembolü mü, lüks yaşama olan tutku mu uzmanlar nasıl açıklar bilemiyorum ama milyarderler denizde de farklılıklarını ortaya koyuyor. İş dünyasındaki en kıran kırana rekabet denizde de sürüyor. Herkes en büyük ve en pahalı yata sahip olmak için yarışıyor. Bu nedenle de her yıl 'en büyük', 'en pahalı' tekneler sıralaması değişiyor. 5 yıl önce birinci olan yatlar artık sıralamaya bile girmekte zorlanıyor.
Son birkaç yıldır Dubai Emiri El Maktum, Dubai adlı yatıyla birinciliği kimseye kaptırmıyordu ta ki Rus oligark Abramoviç, tekne filosunu genişletip 'tüm en'lere sahip olmaya karar verene kadar. Bu yılın sonunda Abramoviç 'süper tekne'sine kavuşacak. Başka bir zengin 1.2 milyar doların üzerinde parayı gözden çıkarıp 'denizlerin fatihi de ben olacağım' diyene kadar da bu unvanını koruyacak.
Octopus Tabanı camla kaplı
Microsoft'un kurucularından Paul Allen'e ait olan Octopus'un yapımına 2003 yılında başladı. Geçen yıl Bodrum'u da ziyaret eden teknede iki helikopter pisti, 3 ayrı küçük yat, basketbol sahası, müzik stüdyosu, fitness bölümleri bulunuyor. Denizi ya da okyanusu görmek için de mega yatta 12 metre uzunluğunda deniz altı da bulunuyor. Yatın en alt katındaki bir odanın tabanı ise camdan yapılmış, Allen ve konukları denizi ve balıkları bu bölümden izliyor! Fiyatı: 200 milyon dolar
Eclipse Füzesavar koruyor
Dünyanın en büyük, en pahalı ve dolayısıyla en lüks yatının kime ait olduğunu tahmin etmek için düşünmeye bile gerek yok. Yeni dünya düzeninin en güçlü isimlerinden Rus oligark Roman Abramoviç tabii... Birkaç ay önce testler için Almanya'da denize indirilen yüzen dev Eclipse, tam 211 metre. Yatın en önemli özelliği askeri füzesavar sistemine sahip olması ve tüm camları kurşun geçirmez. Böylece silahlı saldırı olasılığı ve dijital paparazziler de bertaraf edilecek. Manyetik koruma alanı lazer tarama sistemiyle çevresine sokulan elektronik ya da dijital her tür kamerayı çalışmaz hale getirecek. 'Big boss'un kamarası ise zırhla kaplanmış.
Eclipse'de yüzme havuzları, SPA, fitness, basketbol sahası, dans pisti, helipod, 3 yat ve denizaltı bulunuyor. Tüm malzemelerin dünyanın farklı yerlerinden özel olarak seçildiği, Abramoviç'in belirli aralıklarla yaptığı denetimlerde sık sık malzeme değişikliği talep ettiği medyaya yansıyor. Biz faniler bu süper yatın içini fotoğraflardan da olsa görebilecek miyiz, sanmıyorum!
Fiyatı:1.2 milyar dolar
Dubai iki kat Emir'e ait
Uzun süre birincilik tahtında oturan Dubai, adından da anlaşılacağı gibi Dubai Emiri El Maktum'a ait. Dubai'nin ilginç bir serüveni var. 162 metrelik bu yatın siparişini Brunei Sultanı Jefri Bolkiah vermişti ancak daha sonra almaktan vazgeçince 2001 yılında devreye Dubai Emiri El Maktum girdi ve 2006 yılında dünyanın (tabii o dönemde) en pahalı yatının sahibi oldu. Platinum 525 adıyla yapımına başlanan tekne önce Golden Star, son olarak da Dubai adını aldı. Genişliği 22 metre olan Dubai'de 88 kişi görev yapıyor, 72 kişi de ağırlanıyor. VIP suitleri, tatlı su kaynağı, yüzme havuzları, SPA, sauna, jakuzi, aqua park, helikopter pisti, denizaltı gibi akla gelebilecek her türlü konfor Dubai'de mevcut.
Yatın 6 ve 7. katları Emir'e ve ailesine ayrılmış durumda. 7. ve 8 katlarda ise iki tane gökyüzü manzaralı özel salon romantik akşamlara eşlik ediyor.
Fiyatı: 350 milyon dolar
Lady Moura Tropik kumsalı da var
Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın arkadaşı olan milyarder Nasser al-Rashid'e ait olan 105 metrelik Lady Moura, diğer tüm lüks yatlardaki özelliklerin hepsine sahip; VIP odalar, helikopter pisti, fitness, basketbol sahası... Bu 'zengin lady'nin en büyük özelliği tropik ada konsepti. Teknenin yan tarafından dışarı doğru açılan bir platform var, kumla kaplı bu bölümde palmiye ağaçları altında güneşlenip özel havuzda serinleme keyfi yaşanıyor. Fiyatı: 210 milyon dolar
Rising Sun Boyunu Microsoft'a borçlu
Dördüncü sıradaki Rising Sun Oracle'ın ortağı Larry Ellison'a ait. 120 metre olarak tasarlanan yat, Ellison'un Microsoft'un patronu Allen'in Octopus'unu geçme isteği nedeniyle 138'ye çıkarıldı. 28 knotluk güce sahip olan bu 5 katlı oyuncağın toplam yaşam alanı 8 bin metrekare. İçinde yok yok sinema, helikopter pisti, basketbol sahası, özel şarap mahzeni vs... Fiyatı: 200 milyon dolar
Akşam / Esin Gedik
Yazılım & Teknik Destek: CM Bilişim








































