Milyonlarca lise mezununa kötü haber

Milyonlarca lise mezununa kötü haber

Kalkınma Bakanlığı’na göre işsizlikte en çok artış yüzde 12.3’le liselilerde.

İşsizlik en çok lise mezunlarını vurdu. Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İstihdam ve Çalışma Hayatı Dairesi Başkanlığı, aylık İstihdam Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Buna göre mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre temmuzda istihdam bir önceki aya göre 96 bin kişi azalırken, işsiz sayısı 115 bin kişi arttı. Aynı verilere göre işsizlik oranı 0.4 puan artarak yüzde 9.9 düzeyinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0.5 puan, genç işsizliği oranı da 0.7 puan arttı. Söz konusu oranlar sırasıyla yüzde 12 ve 18.1 olarak gerçekleşti. Rapor’da yer alan mevsim etkilerinden arındırılmamış verilere göre işsizlik, genç işsizliği ve tarım dışı işsizlik oranlarında 2014 yılı haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre bir artış göze çarptı. Nitekim 2013 yılı haziran döneminde işsizlik, tarım dışı işsizlik ve genç işsizliği oranları sırasıyla yüzde 8.1, yüzde 10 ve yüzde 15.4 iken, 2014 yılı haziran döneminde bu oranlar sırasıyla yüzde 9.1, yüzde 11.1 ve yüzde 16.7 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı da toplamda bir önceki yıla göre 442 bin kişi artarak 2 milyon 854 bin seviyesine ulaştı.

2014 yılı haziran döneminde eğitim durumu itibarıyla işsizlik oranlarına bakıldığında lise altı eğitimlilerde işsizlik oranı yüzde 8.4 olarak gerçekleşti. Yükseköğretim mezunlarının işsizlik oranı da aynı ayda yüzde 10 oldu. Meslek lisesi ve lise mezunlarında ise bu oran sırasıyla yüzde 9.7 ve yüzde 12.3. İşgücüne katılma oranının normal lise mezunlarına göre daha yüksek olduğu meslek lisesi mezunlarında işsizliğin daha düşük olması önem taşıyor. Yine aynı dönemde okuryazar olmayanların işsizlik oranı yüzde 4.6 oldu.

2014 yılı haziran döneminde ücretli ve yevmiyelilerin toplam istihdam içindeki payı yüzde 65.4 düzeyinde belirlendi. Ücretsiz aile işçisi ve kendi hesabına çalışanları kapsayan kırılgan istihdam oranı yüzde 30.2 olarak hesaplandı.