Milyonlarca memura enflasyon şoku

Milyonlarca memura enflasyon şoku

Memurun enflasyon karşısındaki kaybı 100 lirayı aştı.

Enflasyon Ocak ayından bu yana kesintisiz olarak yükselişini sürdürerek bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8.65 arttı. Memur maaşlarında büyük erozyona neden olan bu yükseliş bu yıl enflasyon farkı alamayacak olan memurları da mağdur etti. En düşük memur maaşındaki kayıp ortalama 100 lirayı aştı.

Bağımsız Sağlık-Sen'in yaptığı hesaplamaya göre, 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede ilk yıl için memura yüzdelik zam yerine seyyanen zamda anlaşılmasının memuru ciddi şekilde gelir kaybına uğrattığı belirlendi. Toplu sözleşme imzalanırken hükümetin önerisi olan yüzde 3+3+enflasyon kabul edilmiş olunsa dahi memur Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yıl sonu enflasyonunun geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 8.65'e yükselmesi ile ilave zamma hak kazanacaktı. 6 aylık dönemlerde hükümetin öngörülerini aşan enflasyon farkını alamayarak mağdur olan memurun enflasyon farkından kaynaklı maaş kaybı ise en düşük memur maaşında yaklaşık 100 lirayı buldu.

2014 YILI MEMURLAR İÇİN KAYIP YIL OLDU

Ortalama 3 milyon memur, bu yıla kadar her sene ocak ve temmuz aylarında iki kere zam ve ilave enflasyon farkı alırken, bu yıl Hükümet ile Memur-Sen'in 123 liralık seyyanen zamda uzlaşması nedeniyle memurlar Temmuz zammı ve enflasyon farkı alamadı.

Memur-Sen en kötü ihtimalle toplu sözleşme masasında hükümetin teklif ettiği 'yüzde 3+3+enflasyon farkı' önerisini kabul etmiş olsaydı dahi yılın ilk 6 ayında yüzde 5.7, 11 aylık döneminde ise yüzde 8.65 artan enflasyon nedeniyle memur maaşına ciddi oranda bir zam alacaktı. Ancak memur toplu sözleşme gereği bu yıl enflasyon farkı alamayacak.

Milyonlarca memura enflasyon şoku - Resim : 1

2015 İÇİN DE ENFLASYON FARKI TEHLİKEDE

2015 yılı için ise yine toplu sözleşmede altı aylık dönemler için maaşlara yüzde 3 artı 3 zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak 2015'te uygulanacak toplu sözleşmede de enflasyonun yüzde 3 artı 3'lük zammı aşması halinde maaşların, "6 aylık veya 12 aylık dönemlere ilişkin enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1'inden geçerli olmak üzere" artırılacağı ifadesi ile sözleşmede "ve" yerine "veya" kullanılması nedeniyle hükümet yine enflasyon farkını ilk 6 ayda ödeme zorunluluğundan kurtarılmış oldu.

BAYRAKTAR: MEMURA VERİLEN SEYYANEN ZAM ENFLASYON İLE GERİ ALINDI

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, yılbaşında memurlara verilen 123 liralık seyyanen zammın artan enflasyon ile memurun elinden geri alındığını ifade ederek, imzalanan toplu sözleşmenin her geçen ay artan biçimde memura büyük bir hayal kırıklığı yaşattığını söyledi. Henüz Aralık ayı enflasyon rakamları açıklanmadığı halde bile şuan ki verilerle en düşük memur maaşında enflasyon farkından kaynaklı kaybın 100 lirayı aştığına dikkat çeken Bayraktar, "Hükümet memura seyyanen 123 lira verirken, enflasyon ile 100 lirayı cebinden geri almıştır. Bu fark maaşı ortalama ve üstü olan memur maaşlarında ise çok ciddi boyutlardadır. Hükümetin enflasyon farkını oldu bittiye getirmeden konunun üzerine hassasiyetle eğilmesi ve yıl sonunda doğacak olan enflasyon farkının memur maaşlarına yansıtılarak kaybın bir nebze de olsa azaltılması gerekmektedir" dedi.