Mimar Sinan yıllar önce görmüştü !

Mimar Sinan yıllar önce görmüştü !

Mimar Sinan'ın yıllar önce bugün yaşanan felaketi gördüğü ortaya çıktı.

HABER3.COM

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve belediyeleri “Sel risk haritası” oluşturmamakla suçladı.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Meteoroloji’nin eksiklerini şöyle sıraladı:

“Bu selde en büyük faktör elbette birim yağmurun hacmidir. Meteoroloji yağışı 5 gruba ayırdı. Yani yarın kuvvetli bir yağış olacağı meteoroloji tarafından açıklandığında bu kuvvetli yağışın karşılığı olan birime atıfta bulunmaktır. Ben dün Silivri ve Çatalca’da gerçekleşen yoğun yağışın İstanbul’a geleceğini tahmin etmiştim ancak maalesef Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün elinde sel risk haritaları yok. Yani yağış aynı anda her yere yağmıyor. Sele sebep olabilecek yoğun yağış sadece yağışı bırakan bulut kümesinin olduğu yerde oluyor. Bu yağış bir meteoroloji istasyonunun bulunduğu bölgeye gelirse tespit edilebilir yoksa tespit edilemez. Bu yağış küçük bir vadiye, yerleşim yerine ya da kimsenin yaşamadığı büyük bir alana da yağabilir. Sel risk haritası bu gibi durumlarda yağışın önceden kaç kilogram yağacağı, hangi bölgede en kuvvetli yağacağı, yağışla beraber hangi derenin nereye doğru taşacağı ya da hangi binaların su altında kalacağına ilişkin bir risk haritası yok. Bu harita yerel yönetimlerde de olması lazım ancak onlarda da yok. Dolayısıyla ’Sağanak yağış bekleniyor’türünden uyarılar maalesef hep genel uyarılar niteliğinde kalıyor ve noktasal tahmin yapılamadığından hangi bölgeden ne kadar insanın tahliyesi gerektiği ortaya koyulamıyor.”

Mimar Sinan’dan hiç ders almadık

“Mimar Sinan yıllar önce Silivri’ye 22 gözlü köprü yapmış, demek ki tarihte bu bölgede sel baskınları sıkça yaşanırmış ve Sinan bunun tedbirini almış. Şimdi tüm dere yatakları imara açıldı, varolan dereler de ıslah edilmedi, yaşanan bu felaket göz göre göre geldi” diyor emekli Burhan Yavuz.

İkinci el satın aldığı arabası sele kapılmış suyun kuvveti ile bir başka arabanın üstüne çıkmış sitenin ortasına kadar sürüklenmiş.

Burhan Yavuz bir yandan arabasını inceliyor bir yandan da olayı anlatıyor: “Yağmur başladığında yaz yağmurudur dedik önemsemedik, bir süre sonra adeta gök delinmişti.

Önce E5 (D100 karayolu) kapandı, sonra da her yeri sel aldı. Kimse bizi uyarmadı, bu sel sitenin en kalabalık olduğu temmuz ayında olsaydı çok can alırdı”

İŞTE MİMAR SİNAN'IN TASARIM HARİKASI O KÖPRÜSÜ...
Diğer sayfada...

[PAGE]

Mimar Sinan yıllar önce görmüştü ! - Resim : 1