Minik elleriyle ''ekmek'' mücadelesi

Minik elleriyle ''ekmek'' mücadelesi

İzmir'de sektör haline gelen çöp toplama işi bir çok kişinin karnını doyuruyor.

İzmir'de, her yaştan birçok insan, çöp konteynerlerinden kağıt, plastik ve metal atıkları toplayarak ekmek parası kazanıyor.

Kağıt, cam, plastik, metal gibi katı atıklar, birçok Avrupa ülkesinde, daha çöpe atılma aşamasında, ev ve işyerlerinde, kaynağında ayrıştırılıp ekonomiye kazandırılıyor. Ayrıştırılmadan atılan geri dönüştürülebilir atıklar ise belediyelerin kurduğu tesislerde değerlendiriliyor.

28128849.jpg

Burada türlerine göre ayrılıp, hammadde olarak kullanılmak üzere satılıyor. Kaynağında ayrıştırma uygulamasının henüz yaygınlaşmadığı, belediyelerin bu tür tesislerinin de pek bulunmadığı, çöpte hala vahşi depolamanın yapıldığı Türkiye'de ise kağıt, cam, plastik, metal gibi katı atıklar, sokaklarda dolaşan hurdacılar tarafından tek tek konteynerlerden toplanıyor.

28128850.jpg

Çöpten, geri dönüştürülebilir atıkları toplamak İzmir'de de bir sektör haline geldi. Kentin merkezi bölgeleri de dahil olmak üzere her yerinde tekerlekli el arabalarıyla çöp konteynerlerini karıştıran her yaştan insana rastlamak mümkün.

28128848.jpg

Bu kişiler çöp konteynerlerinden buldukları kağıt, karton, mukavva, plastik şişe, metal meşrubat kutusu gibi atıklarla para kazanıp, evlerine ekmek götürüyor. Kent merkezindeki birçok boş alanda, onların malzemelerini koyduğu, el arabalarını bağladığı, sabah da buradan yeniden işe çıktıkları yerler bulunuyor.

28128851.jpg

HEPSİNİN BÖLGELERİ FARKLI

Çöpten geri dönüştürülebilir atık toplamada, bir güç savaşı olduğu da belirtiliyor. Atık toplama işinin mahalle mahalle, semt semt paylaşıldığı ileri sürülüyor. Kentin sokaklarında hurda toplayanların, bazı kişiler tarafından günlük 30-40 TL ücretlerle çalıştırıldığı iddia ediliyor.