Mısırdaki 529 İdam Kararına Uşakta Tepki

Mısırdaki 529 İdam Kararına Uşakta Tepki

MISIR'da 529 kişi için idam kararı verilmesi, toplam 33 sivil toplum kuruluşu ve sendikanın oluşturduğu Uşak Kardeşlik Platformu tarafından protesto e...

MISIR'da 529 kişi için idam kararı verilmesi, toplam 33 sivil toplum kuruluşu ve sendikanın oluşturduğu Uşak Kardeşlik Platformu tarafından protesto edildi.

Ulucami'de öğle namazının ardından toplanan, aralarında kadınların da olduğu yaklaşık 1000 kişilik grup, ellerinde dövizler ve afişlerle sloganlar atarak İsmetpaşa Caddesi'nden Tiritoğlu Parkı'na yürüdü. Uşak Belediye Başkanı AK Partili Nurullah Cahan’ın da destek verdiği grup adına burada basın açıklaması yapan Memur Sen Uşak Şube Başkanı Emin Acar, “Kendi putlarını tek tek yiyen Batılılar, Sisi kuklasını Mısır halkının başına diktatör olarak diktiler. Darbe karşıtlarının sivil eylem alanı olan Rabiatü’l Adeviye’de öldürerek bitiremedikleri Esma’ları, üniversiteli gençleri ve Mısır’ın duyarlı insanlarını önce zindanlara doldurdular. Şimdi de çok kötü bir tiyatroyu hatırlatan sahte mahkemelerle Mısır’ın özgür iradesini idam etmek istiyorlar” dedi.

Darbe karşıtı sivil eylemcilerin yargılandığı davada, Mısır cuntasının yerel mahkemesinin 529 kişiye idam cezası verdiğine değinen Acar şöyle konuştu:

“Sadece iki celse yapılan ve 20 dakika süren duruşmada 529 kişi için verilen idam kararı, insanlık tarihinin kanlı ve acımasız manzaralarından daha korkunçtur. 529 kişi için değil idam kararı vermek, 20 dakikada 529 insanı rahat ve anlaşılacak bir telaffuzla isim isim sayamak bile mümkün değildir. Hukukun en temel prensiplerinden olan savunma hakkının kullanılmasına bile izin verilmeyen, fütursuzca ve özensiz bir karar ortaya çıkmıştır. Darbe karşıtlarını dünyanın gözleri önünde camilerin içinde katleden Mısır cuntası, binlerce kişinin öldürüldüğü bu katliamlardan sağ kurtulanları da böyle bir idam kararı ile cezalandırmakta, adalet ve özgürlük taleplerini haykıranlara adeta gözdağı vermektedir. Batılı ülkeler, iki yüzlü yaklaşımları ile bir kez daha sınıfta kalmıştır. Darbe yönetimi, idam kararlarıyla bir korku ortamı oluşturup Mısır halkının iradesini bastırmaya çalışıyor. Dünyanın neresinde olursa olsun, her dinden ve her ırktan insanın canını kutsal sayan bizler, Mısır’daki 529 masum insanın idam kararını ve buna sessiz durmanın ötesinde destek veren tüm darbecileri lanetliyoruz.”

Grup, okunan Kuran-ı Kerim ve yapılan duaların ardından dağıldı.

YK(İÖ/CK)