MİTe ait TIR davası Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek

MİTe ait TIR davası Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek

Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili 13 asker hakkında 'casusluk’ iddiasıyla açılan davada sanık avukatlarının ‘görev uyuşmazlığı’ itirazına Askeri Yargıtay Başsavcılığı son noktayı koydu. Başsavcılık, davanın...

Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili 13 asker hakkında 'casusluk’ iddiasıyla açılan davada sanık avukatlarının ‘görev uyuşmazlığı’ itirazına Askeri Yargıtay Başsavcılığı son noktayı koydu. Başsavcılık, davanın açıldığı Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne görülmesine karar verdi.

    Adana'da Ceyhan ilçesi Sirkeli gişelerinde 19 Ocak 2014'te MİT’e ait TIR'ları durdurdukları iddiasıyla Adana ve Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli askeri personellerden şüpheli E.T. (40), H.G. (32), Ö.K. (31), G.M. (32), H.K. (30), B.K. (30), H.Ö. (30), H.İ.K. (28), A.Y. (40), M.Ö. (30), C.K. (40), H.Ü. (29) ve S.Y. (35) hakkında 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar; 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama' iddiasıyla müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

    'Devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeler' gerekçesiyle 'yayın yasağı konulan ve gizli yapılan' davanın ilk duruşması, 26 Haziran 2014'de yapıldı. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki gerçekleşen bu celsede sanık avukatları ‘reddi hakim’ talebinde bulundu. Bu talebi dikkatte alan heyet, dosyayı incelemek üzere Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme ‘reddi hâkim talebini’ reddetti. Sanık avukatları bu karara da itiraz etti. İtiraz üzerine dosya bir üst mahkeme olan Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkeme değerlendirmesinde 'reddi hâkim talebini' ikinci kez reddetti. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının ‘Müvekkillerimiz asker olduğu için yargılamayı askeri mahkeme yapmalı’ talebini ise yerinde bularak ‘görev uyuşmazlığı' gerekçesiyle dosyanın bir örneğini Askeri Yargıtay Başsavcılığı'na gönderdi.

    10 Eylül 2014’te 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın üçüncü duruşmasında sanıkların savunmalarına geçilmeden Askeri Yargıtay Başsavcılığı’nın ‘görev uyuşmazlığına’ ilişkin kararının sonucu beklenmesine karar verildi. Dosya üzerindeki incelemesini tamamlayan Başsavcılık, "Jandarmanın adli görevi sırasında iddia edilen bir suçtur. Bu nedenle de yargılamanın adli yargıda yapılması gerekir." şeklinde görüş bildirerek davanın 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine hükmetti. Daha önceki duruşmalarda kimlik tespiti yapılan ve iddianamesi okunan davanın 14 Kasım’da yapılacak 4'üncü duruşmasında sanıkların ifadelerinin alınması bekleniyor. CİHAN