MİT'ten Genelkurmay'a: ''Lastik patladı''

MİT'ten Genelkurmay'a: ''Lastik patladı''

29 Ekim’de Türkiye’den geçen peşmerge konvoyu Ankara’yı karıştırdı

Ağır silahlı peşmergelerin Türkiye’den geçişleri Ankara’da büyük bir krize yol açtı. Başkent’te ikinci Habur vakası olarak nitelendirilen peşmerge geçişi konusunda Genelkurmay, MİT’i adres gösterdi.

MİT’in de, kendisini, “Plana göre, peşmergeler gece saat 23.00’da Türkiye sınırından girecek ve 06.00’da ise Kobani’de olacaktı. Lastik patladı araç bozuldu, gerekçeleri ile plan bozuldu” şeklinde savunduğu öğrenildi.

MİT ile Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi arasında varılan uzlaşmaya göre, peşmergeler Salı gecesi yani 28 Ekim de, saat 23:00’de Türkiye sınırından giriş yapacaktı. Ve bu geçiş işlemi büyük bir gizlilik içinde gerçekleşecekti.

Bunun için silahlar ve araçlara kamuflaj uygulaması yapıldı. Plana göre de, peşmergeler 29 Ekim sabahı saat 06:00’da Kobani’ye giriş yapacaktı. Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi de planlamaya uyacağı konusunda gerekli taahhütlerde bulundu. Ancak, Türkiye giriş saati olan 23:00’e gelindiğinde peşmergeler sınıra gelmedi. Bu sırada, peşmergelerin “lastik patladı, araç bozuldu” gibi klasik gerekçelerle, konvoyun geciktiğini Türkiye’ye bildirdiği öğrenildi.

Ağır silahlı peşmergelerin Türkiye sınırına girmesi bir şekilde sabah saatlerine çekildi. Uluslararası bir skandala imza atmak istemeyen Türkiye, peşmergelerin gündüz yolculuk yapmasına izin vermek zorunda kaldı. Geçiş işleminin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na rastlaması da olayın daha da büyümesine yol açtı. Peşmergeler altı saatlik yolu ilgiden dolayı 12 saatte tamamlamak zorunda kaldılar.

“SORUMLU MİT”

Genelkurmy Başkanlığı, peşmergelerin geçişine ilişkin tüm program ve planların MİT tarafından yapıldığını hatırlatarak, bu konuda TSK’nın hiçbir sorum-luluğunun bulunmadığını dile getirdiği öğrenildi.