Moody's Türkiye'nin notunu düşürdü

Moody's Türkiye'nin notunu düşürdü
Güncelleme:

Kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's, Türkiye'de bankacılık sektörünü nedeniyle notunu ''negatif'' olarak değerlendirdi.

Moody’s, Türkiye'deki bankacılık sektörünün görünümünün büyümedeki yavaşlama nedeniyle "negatif" olduğunu belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Moody’s Yatırımcı Servisi bankaların büyüme fırsatlarını azaltacak ve borçlananların ödeme gücünü zayıflayacak olan ekonomik büyümedeki yavaşlama ve kurdaki oynaklık sebebiyle Türkiye bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu belirtmektedir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Varlık kalitesindeki ılımlı aşınmayla birlikte, sermaye piyasalarından finansmana olan bağımlılık, bankacılık sistemini uluslararası yatırımcı güvenine ve dolar cinsi faizler üzerindeki yukarı yönlü baskının ışığında borçlanma maliyetlerinde oluşacak olası artışlarının etkisine maruz bırakıyor."

Moody’s’in Başkan Yardımcısı Kıdemli Analist Irakli Pipia ise düşük seviyelerde olmasına rağmen tüketici ve kobilere ilişkin sorunlu kredilerde artış beklediklerini bildirdi.

Mevcut zorlukların bankaların varlık kalitesini baskılayacağını belirten Pipia, sorunlu kredilerin toplam varlıklar içerisinde yüzde 3-4 seviyesine yükselebileceğini belirtti.

Türk bankalarının mevcut varlık kalitesinin hala iyi olduğunu ve Tier 1 rasyosunun 2014'te yüzde 13'ten yüzde 14'e çıktığını belirten Pipia, "Fakat bunu azalan kredi büyümesi ve ülkenin devam eden yüksek enflasyonunun bankacılık karlarını zayıflatmasına karşı dengelememiz lazım" dedi.

Raporda ayrıca 2015 yılı için kredi büyümesinin yüzde 14-17 ile ılımlı düzeyde artmasının beklendiği belirtildi.