MS hastalarına ‘Özel MS Evleri’ müjdesi

MS hastalarına ‘Özel MS Evleri’ müjdesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye MS Derneği’nin ortaklaşa yürütecekleri çalışmayla, yalnız ve yoksul Multipl Skleroz(MS) hastaları için ya kendi evlerinde ‘ünite’ kurulması ya da ‘Özel MS Evleri’ kurulması öngörüldü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye MS Derneği’nin ortaklaşa yürütecekleri çalışmayla, yalnız ve yoksul Multipl Skleroz(MS) hastaları için ya kendi evlerinde ‘ünite’ kurulması ya da ‘Özel MS Evleri’ kurulması öngörüldü. Türkiye Nöroloji Derneği (TND) Yönetim Kurulu Üyesi ve MS Derneği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rana Karabudak, MS hastalarının her zamanki gibi yanında olacaklarını belirterek, “Bundan sonra MS hastaları çok daha yakından takip edilebilecek.” dedi.

Türkiye Multilpl Skleroz Derneği, Multipl Skleroz(MS) Günü dolayısıyla mayıs ayı boyunca planladığı organizasyonlarından birini ‘MS için farkındalık günleri’ adı altında Ankara’da düzenledi. Hasta ve hasta yakınları ile doktorları buluşturan bu etkinliğe Türk Nöroloji Derneği (TND) Yönetim Kurulu ve MS Çalışma Grubu Üyesi ve MS Derneği Üyesi Prof. Dr. Rana Karabudak, MS Derneği Ankara Şube Başkanı Doç. Dr. E. Belgin Koçer ve Fizyoterapist Prof. Dr. Kadriye Armutlu, MS Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Aşir Nadar, Nazire Yıldırım, Doç. Dr. Nurinnisa Usul ve Avukat Dilek Saygılı katıldı.

Aynı zamanda Türkiye MS Derneği Ankara Şubesi Şeref Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Rana Karabudak, toplantıda yaptığı konuşmada, MS hastalarının tedavileri ve hayatlarının kolaylaştırılması adına ilgili tüm birimlere girişimlerde bulunduklarını belirtti. Karabudak, bu konuda atılacak birçok adım olduğunu; önemli projelerin hayata geçmesi konusunda da mesafeler katedildiğini söyledi.

YENİ PROJELER

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na MS hastaları ve ihtiyaçları konusunda bilgi aktardıklarını ifade eden Karabudak, yeni projeler hakkında şu bilgileri verdi:
“MS hastalarını daha yakından takip etmek için bir pilot ünite oluşturmayı planlıyoruz. Özellikle hareket edebilen, yakınları sağlıklı olan, maddi imkanı olan hastalarımız bir şekilde daha rahat bir yaşam sürdürebiliyorlar. Hedefimiz yalnız, yardımcısı olmayan, maddi imkanları kısıtlı hastaların takibi ve tedavilerini yürütebilmek. Ev ziyaretlerinden, takiplerden ve tedavilerden biliyoruz; bazen öyle hastalarımız var ki, MS hastası dışında aile de diğer bireyler de hasta, çaresiz… Ya da diğer bireylerin zamanı yok, çalışmaları gerekiyor. İşte bu hastalarımız için fırsatlar yaratmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu tip hastaları ailelerinden ayırmadan kendi evlerinde bir ‘ünite’ kurarak, takip edebiliriz ya da MS Evleri oluşturabiliriz. Bu ünitelerde, yardımcı, fizyoterapist ve sosyal hizmet uzmanları görev yapacaklar ve hastalara her türlü desteği sağlayacaklar.”

Karabudak, bu projenin ve verilen sözlerin sıkı takipçisi olacaklarını anlatarak, MS evlerinin kadınlar için oluşturulan Umut Evleri içinde de yer alabileceğini söyledi, Karabudak, hasta ve hasta yakınlarına, “Lütfen MS ile küs kalmayın. Asla tükenmişlik sendromuna girmeyin Bireysel olarak herkes mücadele eder ve dayanışma halinde birbirine destek verirse, çok daha önemli aşamalar kaydederiz.” diye seslendi.

EGZERSİZ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Kadriye Armutlu ise konuşmasında MS hastalığı için egzersizin hayati önemi olduğunu vurguladı. Armutlu, şu bilgileri verdi: “MS, hareketi yavaşlatan bir hastalık. 2013 yılı da Türkiye’de herkes için hareket yılı ilan edildi. MS hastaları, fizyoterapistlerinin önerdiği hareketleri terapiste gerek duymadan haftada 3 gün yapmaları halinde, kendilerini gayet iyi hissedecekler.”

MS hastalarına genel fizyoterapi yerine bu hastalığa özel terapilerin uygulanması gerektiğini anlatan Armutlu, “Özel terapi sorununu aşmak için yeni mezun arkadaşlarımıza kurslar vermeye başladık. Artık hastalar gittikleri hastanelerde, MS hastalığını daha iyi tanıyan fizyoterapistlerle karşılaşabilecekler. Özel terapistlerin sayısını bunun için artırmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN