Muhabir mültecilerle birlikte ölüm yolculuğuna çıktı

Muhabir mültecilerle birlikte ölüm yolculuğuna çıktı

Alman muhabiri, Suriyeli mültecilerle birlikte İzmir’den Kos Adası’na botla geçmeyi denedi.

Alman Bild gazetesi muhabiri Paul Ronzheimer ve fotoğrafçı Robert King, aylardır Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecilerin yaptığı ‘ölüm yolculuğu’na katıldı. Bot su alınca muhabir ve mülteciler ölüm tehlikesi atlattı.

 ‘Dolu olmayacak’
 

İzmir Garı’nda tanıştıkları Suriyeli insan kaçakçısına Kos Adası’na geçiş için kişi başı bin 200 Euro ödeyen muhabir ve fotoğrafçı, havanın kararmasıyla birlikte kent merkezinden bir saat uzaklıktaki bir plajda kaçakçıyla buluştu. Ronzheimer, kaçakçının botun tam dolu olmayacağını söylemesine karşın geçiş denemesine 30’u aşkın mülteciyle birlikte çıktıklarını belirtti.

a-130.jpeg

1-352.jpeg Türk sahil güvenliğine yakalanmamak için denizde zikzak çizerek giden kaptanın da kendileri gibi bu yolculuğa ilk kez çıktığını öğrenince bottakilerin paniğe kapıldığını kaydeden Ronzheimer, “(Kaptan) başından itibaren nereye gideceğini bilmiyordu. GPS’i de yoktu. Çıktığımız plajdan Kos Adası yaklaşık 29 kilometre uzaklıktaydı. Daha yakın koylar da vardı ama oralarda sahil güvenlik daha fazla denetim yapıyordu” diye yazdı.
 
‘Ölmek istemiyorum’
 
Kısa süre sonra botun su almaya başladığını belirten Ronzheimer, “Bir kadın ‘Ölmek istemiyorum’ diye bağırmaya başladı. Bir adam da dua ediyordu. Bazıları cep telefonuyla sahil güvenliğe ulaşmaya çalıştı, bazıları da el fenerleriyle kıyıdakilere işaret vermeye” ifadelerini kullandı.
 
Dalgalar yükseldikçe botun daha da fazla su aldığını vurgulayan muhabir, 2.5 saatlik mücadelenin ardından kaptanın botu Türkiye tarafındaki bir koya getirmeyi başardığını kaydetti.

2-151.jpeg
 
Bir karede 10 bot
 

Ege Denizi’nde son günlerde havaların düzelmesiyle birlikte Türkiye’den Yunan adalarına geçiş yapan mülteci sayısı da arttı. Uluslararası haber ajansları dün Midilli Adası’na geçiş yapan onlarca mülteci botunu görüntüledi. Sonbaharın gelmesiyle hava şartlarındaki kötüleşmenin geçişleri zorlaştıracağını düşünen mülteciler, Yunan tarafına geçmek için her gün kalabalık gruplar halinde denize açılıyor.