Müslümanların hesabı kapatıldı iddiası

Müslümanların hesabı kapatıldı iddiası

HSBC'nin başkent Londra'daki bazı Müslüman asıllı müşterilerinin hesabını kapattığı iddiası ortalığı karıştırdı.

İngiltere'nin önde gelen bankalarından HSBC'nin başkent Londra'daki bazı Müslüman asıllı müşterilerinin banka hesaplarını kapattığı yönündeki iddialar tartışma yarattı.

İngiliz basınında "HSBC'nin bazı Müslüman müşterilerinin ve İslami kuruluşların hesaplarını kapatma kararı" aldığı yönünde haberler yer aldı. Finsbury Park Camisi'nin mütevellilerinden Khalid Oumar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camiye ait iki banka hesabının HSBCtarafından "müşteri risk durumu" gerekçe gösterilerek kapatıldığını söyledi.

Oumar, HSBC'nin "damdan düşercesine gelen mektubunu aldıklarında şoke olduklarını ve karardan dolayı üzüntü duyduklarını" dile getirdi. HSBC'nin karar öncesinde kendileriyle iletişime geçmediği için bankayı eleştiren Oumar, "HSBC'nin bu kararı, bizim İngiltere'deki tüm Müslüman yardım derneklerine karşı uygulanan bir İslamafobik kampanyanın parçası olduğuna inanmamıza yol açtı" dedi.

Oumar, bankanın hesaplarını kapatma kararının, camide yapmaya çalıştıkları toplumu birleştirme, çok kültürlülüğü tanıtma üzerinde büyük bir negatif etki yarattığını belirterek, "Biz yerel topluma hizmet eden, yerel halktan finanse alan, yerel bir örgütüz" ifadesini kullandı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, HSBC'nin Londra'da yaşayan Irak kökenli Enes El-Tikriti ve ailesinin de bankadaki hesaplarına, Cordoba Vakfı'nın yöneticilerine ait bazı hesapların da kapatıldığını belirtti.

HSBC'DEN AÇIKLAMA

HSBC İngiltere Medya İlişkileri Departmanının açıklamasında ise "Bu bağlamda HSBC 2012 yılında İngiltere ve ABD hükümetleri tarafından 1,9 milyar dolar ceza aldı ve ertelenmiş takibat anlaşması içerisine girdi. Bankamız tüm operasyonlarına stratejik bir değerlendirme programını uygulamaktadır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada bankanın değerlendirmeleri sonucunda 70'in üzerinde ülkede kurumsal ve bireysel müşterilerinden bir kısmıyla ilişkilerin sonlandırıldığı, hesap kapatma kararlarının kesinlikle ırk ve din temelli bir şekilde alınmadığını vurgulanarak, "Genel olarak, müşterilerimize olan ilişkimizin sonlandırılması kararı kesinlikle müşterilerimizin ırkı ya da dinine göre alınmadı. Müşterilerin dini ya da ırki temellere ayrımcılığa maruz kalması kabul edilemez ve yasa dışıdır" ifadelerine yer verildi.