Muş’ta Ücretsiz Bilim Teknik Koleji Açılıyor

Muş’ta Ücretsiz Bilim Teknik Koleji Açılıyor

Muş Organize Sanayi Bölgesi'nde tamamen devlet destekli yapılan ücretsiz Bilim Teknik Koleji'nin bu yıl eğitim öğretime açılması bekleniliyor.

Muş Organize Sanayi Bölgesi'nde tamamen devlet destekli yapılan ücretsiz Bilim Teknik Koleji'nin bu yıl eğitim öğretime açılması bekleniliyor.

Bilim, Sanayi ve Teknolojik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliğinde hayata geçirilen "Bilim Teknik Koleji Projesi" Muş'ta da hayata geçiyor. Muş Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan Bilim Teknik Koleji'nin 32 derslik ve 12 atölyeden oluştuğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan; Şube Müdürü Mahmut Karaya ve kolejin kurucusu Beşir Işık ve Kolej Müdür Yardımcısı Cafer Büyüközer ile birlikte incelemelerde bulunarak "hayırlı olsun" dileklerinde bulundu. Tamamen devlet destekli Bilim Teknik Koleji'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Muş'ta bir ilk olduğunu ifade eden Arslan, "Muş ilimizde yapılacak olan Muş Organize Sanayi Bölgesi Bilim Teknik Koleji çok önemli gerçekten, arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Okulumuzu fiziki anlamada gezdik, güzel bir proje. Doğu Anadolu'da böyle ilk bir okul olması çok önemli. Bildiğiniz gibi son yıllarda Bakanlığımız özel okullara özel önem vermektedir. Çünkü dünyada özel öğretimin en az olduğu ülkelerden birisiyiz. Bu anlamda son on yıldır bu kapsama Bakanlığımız güzel teşvikler vermektedir. Organize Sanayi Bölgesi'nde de açılan meslek liselerine de Bakanlığımız tarafından teşvik verilmektedir. Öğrencilerin bütün masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır. İlimiz adına gerçekten sevindirici bir proje, inşallah güzel hizmetler ve güzel eğitimler sağlanılacaktır" dedi.

"FİZİKİ OLARAK OKULUMUZUN HİÇBİR EKSİĞİ YOK"

4 yıllık eğitim sürecinde öğrencilerin tüm masraflarının devlet destekli olduğunun altını çizen Muş Organize Sanayi Bölgesi Bilim Teknik Koleji Kurucusu Beşir Işık; elektrik, elektronik, endüstriyel otomasyon, kimya ve gıda bölümleri ile hizmet vereceklerini söyledi. 8 ve 9. sınıfta okuyanlar için başvuruların başladığını kaydeden Işık, "Okulumuz teknik bir okul. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk ve tek projedir. Bin 500 öğrenciliktir. 32 derslik 12 atölyeden oluşuyor. Bölüm olarak elektrik, elektronik, kimya, gıda bölümleri bu sene açıktır. Birinci ve ikinci sınıflara geçenlerin kayıtlarını alabiliyoruz. Fiziki olarak okulumuzun her şeyi tamamdır. Bir eksiğimiz yoktur, açılışa hazırdır ve takdir Milli Eğitim Müdürlüğümüzde. Okulumuz destek kapsamı olduğu için Muş Organize Sanayi Bölgesi'nde yapma zorunluluğu vardı. Öğrencilerin dört yıllık eğitim giderleri tamamen devlet tarafından desteklenmektedir. Velilerden herhangi bir talep olmayacaktır. Okulumuzda 600 kişilik yemekhane kafeteryası, bir de spor salonu mevcuttur" ifadelerini kullandı.

"BU YIL ÖĞRENCİLER NAKİL İLE GELMEK ZORUNDA"

Bu yıl öğrencilerin nakil ile gelmek zorunda olduklarını vurgulayan Işık, "Bize gelmek isteyen öğrenciler, bu sene nakil ile gelmek zorundadır. Çünkü biz kayıtlarda görünmüyoruz. Bu sene nakil ile gelecektir. Bir daha ki yıl inşallah kendi tercihi ile gelecektir. Ama 14 Eylül'e kadar öğrenci kendisi bulunduğu okuldan nakil ile bu okula kaydını yaptırabilecek. Bilim, Sanayi ve Teknolojik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaklaşa bir projesidir. Burada esas olan teknolojik ara eleman yetiştirmedir. Bu okulun özelliği budur. Bu okuldan mezun olan öğrencilerde iş imkânı yüzde 70 civarındadır. Yurt dışında iş bulma imkânı vardır. Bu okuldan mezun olan öğrencilerin iki yıllık üniversite eğitim hakları, sınavsız geçiş hakları vardır. Biraz özellikli okullardır. Mevcut hükümetin programında vardır. Başbakan geçen seçim döneminde mitinglerinin hemen hemen yüzde 70'inde organize sanayi bölgesindeki okulları geliştireceklerini, destek vereceklerini belirtmişti. Hatta buralara yatılı pansiyonda yapacaklarını ifade etmişti. Okulumuzun merkeze uzaklığı 20 kilometre olup, yaklaşık 17-18 dakika sürüyor. Merkezdeki okullarda taşıma sistemi ile öğrenci götürüp getiriyorlar. Bizlere de taşıma sistemi ile öğrenciler gelip gidecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA