''Musul operasyonu bir hataydı''

''Musul operasyonu bir hataydı''
Güncelleme:

ABD Savunma Bakanlığı, Musul'a yönelik operasyonun basına açıklanmasını tartışıyor.

 ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Amerikan  ordusundan bir yetkilinin Musul'un geri alınmasına yönelik Irakoperasyonunun  planlamasına dair medyaya brifing vermesinin hata olduğunu, brifingdeki  bilgilerin de doğru olmadığını söyledi. 

 Carter, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde katıldığı oturumda bir  senatörün söz konusu brifingle ilgili sorusu üzerine, "(Brifingde verilen  bilgiler) Bu kesinlikle doğru bilgi değildi, doğru bile olsaydı, basına  söylenmemesi gerekirdi. Dolayısıyla iki açıdan da yanlış" dedi. 
 
Bakanlık olarak şeffaf olmalarının önem taşıdığını ancak askeri  sırların ve savaş planlarının paylaşılmasının hata olduğunu vurgulayan Carter,  "Dolayısıyla şeffaflık önemli ama güvenlik meseleleri söz konusu olduğunda bunun  sınırları olmalı ve bu vakada bu sınırlara saygı gösterilmediği açık" diye  konuştu. 
 
Aynı oturumda söz alan ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de Musul  brifingini Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) Komutanı Lloyd  Austin ile görüştüğünü, Austin'in konuyla ilgili bir iç soruşturma yürüttüğünü  bildirdi. 
 
Dempsey, General Austin'in "uygun adımı atacağından" emin olduğunu  ifade etti. 
 
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da, CENTCOM'dan ismini vermek istemeyen  bir yetkili, iki hafta önce CENTCOM'un Florida eyaletine bağlı Tampa kentindeki  merkezinden telekonferans yoluyla gazetecilere verdiği brifingde, Irak'ta, terör  örgütü IŞİD'in elinden Musul'un geri alınmasına yönelik operasyonun en erken  nisan veya mayıs ayında düzenlenebileceğini söylemişti. 
 
Yetkili, harekatta en az 20 bin Iraklı ve Kürt birliklerden oluşan  askeri güce ihtiyaç duyulacağını da belirtmişti.