Musul'da ''kabus'' gibi bir hayat...

Musul'da ''kabus'' gibi bir hayat...
Güncelleme:

IŞİD kontrolündeki Musul'da yaşam ''kabus'' olarak nitelendiriliyor

ABD merkezli internet sitesi Vox, Mosul Eye adlı bloga dayandırdığı haberinde, Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolü altındaki Musul'da hayatın nasıl olduğunu anlattı. Kentte hayat "kabus" olarak nitelendiriliyor.

Vox, Mosul Eye adlı bloga dayandırdığı “Su yalnızca günde iki saat akıyor: IŞİD’in kontrol ettiği kentte hayat neye benziyor” başlıklı haberinde, Irak Şam İslam Devleti’nin Haziran’da ele geçirdiği Musul’da hayatın nasıl olduğunu anlattı. Haber, Musul’daki hayatın “Cehenneme benzediğinin” belirtilmesiyle başlıyor.

Mosul Eye’ın Facebook’ta ve blogunda, tehlikeli olduğu için ismini vermeden yazan bir yerel tarihçi olduğu ifade edilirken, yazarın kimliğinin tespit edilmesinin neredeyse imkansız olduğu vurgulanıyor. İnternet sitesi, Irak’taki kaynakların Mosul Eye’ın yazdıklarını “güvenilir” olarak tanımladığını belirtiyor.

ELEKTRİK KESİK, İLAÇ YOK

Blogda Musul’da IŞİD kontrolü altındaki hayat şu sözlerle anlatılıyor: “Kentte elektrik tamamen kesildi… Petrol ürünlerinin fiyatı artmaya devam ediyor, işsizlik oranları uçuşa geçti ve IŞİD militanlarının tıbbi ürünlere, yaralanan militanlarını iyileştirmek amacıyla el koyması nedeniyle hastanelerde temel ilaç ve tıbbi malzemeler eksik. IŞİD’in kontrol ettiği ve kentte yaygın bir şekilde bulunan kliniklerde tıbbi malzemeler ve ilaçlar bolca bulunabilirken, devlet hastaneleri ve kliniklerinde önemli ölçüde malzeme eksikliği yaşanıyor.

Musul’un tamamında su yalnızca günde iki saat akıyor. Pompalanan su depolamak için yeterli değil. Bu depolar şu anda 200 bin Irak Dinarına satılıyor. Daha önce 50 bini hiç geçmemişti.

YAĞMURDAN KORUNMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL

Beici, Selahaddin, Zumar, Enbar ve diğer bölgelerden evlerini terk etmek zorunda kalmış insanlar, her ne kadar kentin şartları korkunç olsa da Musul’a sığındı. Bu mültecilerin barınmak için kullandığı çadırlar yağmurdan korunmak için yeterli donanıma sahip değil ve Musul sakinleri, kentteki ekonomik duruma rağmen, yardım etmeye çalışıyor.”

Yazının devamında IŞİD’in kentin genelinde sivillerin evlerine el koyduğu belirtiliyor. IŞİD’in, öğretmenleri, kendi “garip tarih müfredatlarını” uygulamaları için korkuttuğu, ancak okullara neredeyse hiçbir öğrencinin gitmediği ifade ediliyor. Musul’daki kadınlar için ise, “en büyük mağdurlar” deniyor.

'NEFES ALDIĞIM SÜRECE EVİ TERK ETMEYECEĞİM'

Mosul Eye, yazısında bir profesörle konuşmasını anlatıyor ve şöyle diyor: “Bir profesörle konuştum ve bana, ‘Nefes aldığım sürece evimi terk etmeyeceğim. İngiltere’de okudum. Laik, liberal, sivil bir kadınım ve bu duruma boyun eğmeyi reddediyorum. Burka giymeyeceğim’ dedi. O, 10 Haziran 2014’ten bu yana evinden çıkmadı.”