NATO ZİRVESİ’NDE İLK SÖZ CHİRAC VE SEZER’İNDİ !

NATO ZİRVESİ’NDE İLK SÖZ CHİRAC VE SEZER’İNDİ !

Saat 09.30’da başlayan Nato zirvesinde ilk sözü Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac aldı. Ardından da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bir konuşma yaptı.

Jacques Chirac
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İstanbul'da bugün başlayan NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, ''Bu zirve gerçekten bir dönüm noktasıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ardından söz alan Chirac, NATO'ya yeni katılan 7 üye ülke İttifak adına hoş geldin konuşması yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı, NATO'ya yeni katılan üyeleri selamlayarak, ''Burada hepimiz adına konuşmaktan onur duyuyorum'' dedi.

İstanbul'daki zirvenin başladığı günün tarihte halklar için çok önemli olacağını ifade eden Chirac, ''Prag zirvesindeki hayallerimiz gerçek oldu'' diye konuştu.

NATO'nun geçmişte önemli başarılar elde ettiğini, üyeler arasındaki ilişkilerin gelecek için de önem taşıdığını belirten Chirac, ''NATO, barış ve refah hayalimizi hayata geçirirken güvenliğe yönelik bütün tehditleri ortadan kaldırdı'' dedi.

Liderleri, 60. yıldönümünde, Haziran ayı başında bir araya getiren Normandiya Çıkarması'na değinen Chirac, ''AB ve NATO'nun temellerini atan bu olay vesilesiyle bir araya gelmiştik. Şimdi de dostluk ve kardeşlik, özgürlük ve demokrasi duygularıyla birlikte buradayız'' diye konuştu.

Ahmet Necdet Sezer
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, NATO çatısı altında İstanbul'da aynı değerler etrafında kenetlenmiş bulunan 26 ülkenin birlikteliğinin gelecek için tüm dünyaya güçlü ışık saçtığını belirtti.

NATO İstanbul zirvesinin açılışında konuşma yapan Sezer, bu zirvenin, NATO'nun ve Avrupa'daki bütünleşme sürecinin dönüm noktalarından biri olarak anımsanacağından emin olduğunu söyledi.

Sezer, bu zirveye ev sahipliği yapmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını belirterek, katılımcılara ''Türkiye ve İstanbul'a hoş geldiniz'' diyerek seslendi. Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''NATO'nun, 7 yeni üye ülkenin katılımıyla taçlanmış bulunan genişlemesi, bizi barış ve istikrar içinde bütünleşmiş Avrupa ülküsüne bir adım daha yakınlaştırmıştır. Bu nedenle, yeni üyelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarına huzurunuzda bir kez daha hoş geldiniz diyor ve kendilerini NATO üyeliklerinden dolayı kutluyorum.'' Sezer, böyle bir zirvenin, gerek coğrafi konumu, gerek farklı kültür, din ve uygarlıklara yüzyıllar boyunca ev sahipliği yapmış olması nedeniyle, Avrupa-Atlantik bölgesinde merkezi bir ağırlığa sahip olan İstanbul'da yapılmasını ''tarihin güzel ve anlamlı bir yansıması'' olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, daha sonra şunları kaydetti:

''Bugün burada, aynı değerler etrafında kenetlenmiş bulunan 26 ülkenin birlikteliği gelecek için tüm dünyaya güçlü bir ışık saçmaktadır. Siyasal ve askeri bir İttifak olmanın ötesinde, bir ortak değerler topluluğu niteliğini taşıyan NATO'nun bugün halen Avrupa-Atlantik coğrafyasındaki birçok ülke için çekim merkezi oluşturması ve gerek askeri, gerek siyasal yönden etkinliğini sürdürmesi bu özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Tarihin en başarılı savunma ittifakı olarak tanımlanan NATO'nun genişlemeden ve yeni üyelerinden aldığı güç ve güvenle önümüzdeki dönemde daha da başarılı olacağına inancımız sonsuzdur. Nitekim, bugün İstanbul'da, genişlemesini ve dönüşümünü başarıyla sürdüren, aynı zamanda komşu bölgelere stratejik ortaklık eli uzatan ve böylece küresel istikrarın güvencesi durumuna gelen İttifak'ın geleceğe yönelik olarak ortaya koyduğu sağlam vizyona tanık olmaktayız.'' Sezer, Türkiye'nin 50 yılı aşkın bir süredir bu İttifak'ın üyesi olmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, geçmişte olduğu gibi, gelecekte de Türk dış ve güvenlik politikalarında İttifak'ın amaç ve yararlarının öncelikli yer tutmayı sürdüreceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, ''Bu çerçevede, yeni ve çok yönlü tehdit ve fırsat algılamaları ışığında, uluslararası güvenlik ortamında merkezi bir konuma kavuşan Türkiye'nin politika ve girişimlerinin, gerek NATO gerekse daha geniş anlamda uluslararası toplum için giderek artan stratejik bir önem kazandığının bilinci içerisindeyiz'' diye konuştu.

Sezer, Türkiye olarak, NATO ortak vizyonuna bu bilinç ve sorumluluk içinde en etkin biçimde katkı sağlamayı sürdüreceğini de kaydetti.