NATO'dan kritik Türkiye operasyonu

NATO'dan kritik Türkiye operasyonu
Güncelleme:

Erdoğan'ın da katılacağı Galler'deki NATO toplantısında Türkiye için kritik bir karar verilecek.

 Almanya, Hollanda ve ABD, Türkiye'de konuşlu Patriot füzelerini geri çekmeyi değerlendirecek.

NATO'ya üye ülke liderlerinin, 4-5 Eylül'deGaller'de yapacakları toplantıda Türkiye için kritik bir karar verilecek. Erdoğan'ın da katılacağı toplantıda Almanya, Hollanda ve ABD, Türkiye'de konuşlu Patriot füze bataryaları ile askerlerini geri çekme konusunda karar verecek. Hollanda hükümeti, Adana'da bulunan Patriot füzeleri ile birliklerinin görev süresini sonlandırma kararını parlamentoya bildirmişti. Hollanda'nın yanı sıra, Almanya'nın Kahramanmaraş'ta, ABD'nin deGaziantep'te bulunan füze bataryaları ile askerlerini geri çekme konusu, Galler'deki NATO toplantısında ele alınacak.

ACTİVE FENCE

Üç NATO ülkesi, Suriye'den gelecek tehditlere karşı Türkiye'yi korumak amacıyla başlatılan "Active Fence" misyonunu yıl sonunda bitirmeyi planlıyor. Suriye'deki kimyasal silahların ülke dışına çıkartılması sonrasında Patriot koruma kalkanının gereksiz olduğu vurgulanıyor. Ortak misyonun sona erdirilmesi konusundaki karar 4-5 Eylül'de Galler'de düzenlenecek NATO zirvesinde verilecek.

Almanya, 2012 yılı Aralık ayında 2 Patriot bataryası ve füzelerle 400 Alman askerini 31 Ocak 2014'e kadar Türkiye'de görevlendirmişti. Alman askerleri 2013 yılı Ocak ayında Kahramanmaraş'ta göreve başladı ve görev süresi 31 Ocak 2015'e kadar uzatıldı. ABD'nin de Gaziantep'de Patriot bataryaları ve askeri bulunuyor.

Hollanda hükümeti Suriye'den gelecek balistik füze saldırısına karşı Türkiye'yi korumak için yerleştirilen Patriot hava savunma sistemlerini geri çekme kararı aldı ve bu kararı önceki gün onay için parlamentoya gönderdi. Hollanda'ya ait Patriot bataryaları ve 200 asker, Ocak 2013'ten bu yana Adana'da bulunuyor. Hollanda "Suriye'nin Türkiye'ye karşı balistik füze kullanma tehdidinin azaldığı'' kararına vardı.

150 LİDER KATILIYOR

Galler’deki NATO zirvesine, Erdoğan da Cumhurbaşkanı sıfatı ile katılacak. ABD Başkanı Obama'nın yanı sıra 150 liderin yer alacağı zirve için, 9 bin 500 polis görevlendirildi. Toplantı Birleşik Krallıktaki Galler'in Newport kentinde bulunan, Celtic Manor Otelde düzenlenecek. Otelin etrafına zirve nedeniyle 14 kilometrelik güvenlik çiti çekildi. Afganistan konusunda ele alınacağı zirveyi 2 bin gazeteci de izleyecek. Birleşik Krallık, 1990'dan bu yana ilk kez NATO zirvesine ev sahipliği yapacak. İngiltere'nin kadın Başbakanı Margaret Thatcher, 1990'daki NATO zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, "NATO'nun Sovyet blokunun demokratikleşmesine yardımcı olduğunu" söylemişti. Son NATO zirvesi de ABD'nin Chicago kentinde 2012 yılında yapılmıştı.