NATO'dan Türkiye'ye PKK şartı !

NATO'dan Türkiye'ye PKK şartı !
Güncelleme:

İngiliz basını, NATO toplantısında Türkiye'den 'PKK operasyonlarını sınırlaması' istendiğini iddia etti.

Türkiye'nin talebi üzerine dün yapılan olağanüstü NATO toplantısında Türkiye'den PKK'ya yönelik saldırılarını kısıtlaması istendiği belirtiliyor. İngiliz basınına yansıyan kulislere göre Türkiye'nin Kürt hedeflerini vurması, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonu da güç duruma sokuyor.

İngiltere’nin önemli gazetelerinden Financial Times, dünkü ‘olağanüstü NATO toplantısı’nda Türkiye'nin müttefiklerine IŞİD ve PKK'ya karşı başlattığı operasyonlarla ilgili bilgilendirme yaptığı, NATO'nun da Ankara'nın "terörle mücadelesine", örgüt ismi vermeden, kamuoyu önünde destek verdiği belirtildi. Ancak gazete, NATO üyesi ülkelerin, Türkiye’den “PKK’ya yönelik operasyonlarını kısıtlamasını istediğini” de aktardı.

Financial Times, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi NATO üyelerinin, Türkiye'den PKK'ya "orantılı karşılık" vermesini ve "yeni filizlenmeye başlayan barış sürecini yıkmamasını" istediğine dikkat çekiliyor.

BBC Türkçe servisinin aktardığı habere göre Financial Times’ta, “Türkiye'nin Kürt hedeflerine yönelik saldırılarının, düşmanların arasını daha da açması halinde, IŞİD'in bundan faydalanabileceği” yorumu da yapılıyor.

Soru cevap şeklinde yazılmış olan makalede, "Kürtler cihatçıları geri püskürtmekte başarılı olduysa, Ankara neden şimdi onlara saldırıyor" sorusu ise şöyle açıklanıyor:

"Türkiye ile PKK, 30 yılda fazla süredir savaştıktan sonra, son iki buçuk yıldır gergin bir ateşkes içinde. Ancak siyasi zemin bu sırada endişe verici bir hal almaya başladı. Haziran'daki seçimlerde Kürtler HDP'ye oy vererek AKP'nin parlamentoda çoğunluğu elde etmesini engellediler. Hükümet karşıtları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürtleri 'şeytanlaştırarak', koalisyon kurulamaması halinde yapılacak erken seçimlerde avantajı kendi eline geçirmeye çalıştığını iddia ediyor."

Financial Times'a göre, Kürtlerin Suriye'deki ilerleyişi ve kurulacak yarı federal bir devlet Türkiye'yi, kendi içindeki Kürtlerin de aynı hakları isteyebilecek olması nedeniyle korkutuyor.

Makalede Türkiye'nin neden güvenlikli bölge yaratmak istediği, bu bölgeyi kimin kontrol edeceği gibi sorulara da cevap veriliyor.

Gazeteye göre kurulacak olası güvenlikli bölgeyi kimin koruyabileceği, hatta bu bölgenin kurulup kurulamayacağı şaibeli: "Ayrıntılar üzerine hala çalışılıyor, ancak hem Esad'ın ordusu hem de IŞİD'ın, bu planın hayata geçirileceğine dair kuşkuları var."

Haberde Türkiye'nin Kürt hedefleri vurmasının, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonu da güç duruma soktuğu ifade ediliyor.

Koalisyonun Kürt PYD ile müttefik olduğu, Türkiye'nin Kürtleri vurmasının IŞİD'in lehine olabileceği belirtiliyor.