Necdet Paşa'dan takım elbiseli kutlama

Necdet Paşa'dan takım elbiseli kutlama

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in 23 Nisan etkinliklerinde takım elbise giymesi eleştirildi ama...

HABER3.COM // Tüm dünya bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyor. Türkmenistan Savunma Bakanlığının davetlisi olarak Türkmenistan’da temaslarda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de Aşkabat’ta Atatürk Parkı'nda düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına katıldı.

Ancak Org. Özel'in resmi ziyaret için yurtdışında olduğunu bilmeyen çok sayıdaki sosyal medya kullanıcısı Özel'i eleştiri yağmuruna tuttu.

"TAKIM ELBİSELİ BİR GENELKURMAY BAŞKANI"

Özellikle Twitter üzerinden yayılan görüntülerde "23 Nisan'da takım elbiseli bir Genelkurmay Başkanı, gerisini siz düşünün" ifadeleriyle eleştirilen Org. Özel resmen hedef tahtasına oturtuldu.

Oysa Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği'nin PERSONEL başlığı altında bulunan 6 bölümü yani KIYAFET bölümündeki Madde 72 ve Madde 74 bu durumu net olarak ifade edilmiştir. Buna göre TSK mensupları "ulusal bayramlarda resmî elbiselerini giyebilirler"

İŞTE O MADDELER

Madde 72 - Silâhlı Kuvvetler mensupları vazife başında giyecekleri üniformanın şekilleri ve elbisenin kumaş, rengi ve biçimi Silâhlı Kuvvetler Kıyafet Kararnamesine ve kullanacakları eşya ve teçhizat da resmî surette kabul edilen teçhizat talimatları ile tesbit edilen örneklerine uygun olacaktır. Özel kanun mucibince subay ve astsubaylara verilen eğitim, vardiya ve iş elbiseleri, barışta eğitim ve tatbikat yerleri ile kışla sahasından gayri yerlerde giyilemez.

Her asker, Silâhlı Kuvvetlerden ilişiği kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde üniformasını çıkarmaya mecburdur.

Emekli subay, askerî memur ve astsubaylar davet edildikleri ulusal bayramlarda resmî elbiselerini giyebilirler.

Her asker, kıyafet kararnamesine göre giyinmeye ve her âmir ve üst de bu kararnamenin muhteviyatını itina ile yerine getirmeye mecburdur. Aksine hareket cezai muciptir.

Madde 74 – (Değişik fıkra: RG-16/5/2012-28294)  Erbaş ve erlerin sivil elbise giyebilecekleri durumlar Genelkurmay Başkanlığınca düzenlenir. Hususi vazifeler sebebi ile vazife esnasında sivil elbise giymek, amirin müsaadesine bağlıdır. Ancak, erbaş ve erler, bu Yönetmeliğin 71 inci maddesi ile 78 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılan hallerde sivil elbise giyerler.

Yabancı memleketlerdeki hususi geziler, sivil elbise ile yapılır. Ancak, askerî ataşeler, müşavirler, murahhaslar ve askerî manevralara davet gibi resmî mahiyette iştirak edenler gerektiğinde askerî kıyafette bulunurlar.

Görev, tatbikat, ziyaret dolayısıyla yurtdışında bulunan birliklerde görevli uzman erbaş, uzman jandarma, erbaş ve erlerin toplu gezi, resmî ziyaret, kültürel etkinlikler ve diğer ülkelere mensup askerî personel ile resmî münasebetleri dışında, özel izne çıkışlarında birlik veya gemi komutanının alacağı tertibe göre sivil elbise giyebilirler

ÇOCUKLARLA BAYRAMLAŞTI

Necdet Özel’in katıldığı Aşkabat Büyükelçilik tarafından düzenlen törene Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu, Türk işadamları ve çocuklar da katıldı.

Saygı duruşu ve iki ülkenin marşının okunmasıyla başlayan törende Orgeneral özel, Atatürk büstüne çelenk koydu. Bugün çocukların bayramı olduğunu ifade etti. Daha sonra törene katılan Türk toplum temsilcileri ve çocuklar ile hatıra fotoğraf çektirdi.

Özel, Aşkabat temasları kapsamında Türkmenistan Savunma Bakanı Begenç Gündoğdıyev ve diğer askeri yetkililer ile görüştü. Aşkabat temaslarını tamamlayan Özel ardından Türkmenistan’ın Tarihi kenti Merv’e gitti.

Merv kentinde tarihi yerleri ziyaret ettikten sonra Özel’in Kırgızistan Başkenti Bişkek’e gideceği bildirildi.