Neredeyse ölen suçlu sayılacak !

Neredeyse ölen suçlu sayılacak !

Biraz daha ısrar edilirse neredeyse ölen çiçekçi suçlu çıkacak

Bağdat Caddesi’ndeki kaldırımda çiçek satan Mehmet Emin Kaya’ya 10 Temmuz’da otomobiliyle çarpıp kaçan Şehir Üniversitesi Öğrencisi Murathan Öztürk’ün avukatı Melahat Uzunoğlu’nun, emekli bir trafik başkomiserine hazırlattığı kaza raporu soruşturma dosyasına girdi.

Hürriyet'te haber olan rapora göre, kaza sırasında otomobili kullanan Murathan Öztürk iddia edildiği gibi iki otomobille yarışmıyordu. Zikzak çizerek hızlı bir şekilde gitmiyordu. Arkadan gelen otomobili son anda fark edince şerit değiştirmekten vazgeçerek eski şeridine geçmek istedi. Kontrolden çıkan otomobil kaldırıma çıktı ve çiçekçi Mehmet Emin Kaya’yı ezdi.

HIZI 61 KİLOMETRE

Rapora göre kaza sırasında Murathan Öztürk’ün hızı 61 kilometreydi. 50 kilometre olan Bağdat Caddesi’ndeki hız sınırını yüzde 20 oranında aşmıştı. Kazanın dikkatsizlik sonucu meydana geldiği belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Kazanın araç sürücüsü Murathan Öztürk’ün dikkatsiz ve tedbirsiz hareketleri sonucu direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi ve aracın kontrolünden çıkmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır” denildi.

20 GÜNDÜR FİRARDA

İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Murathan Öztürk, avukatı Melahat Uzunoğlu’nun 25 Temmuz’da bir açıklama yaparak “Müvekkilim yakın bir tarihte teslim olacak” demişti. Murathan Öztürk, 20 gündür firarda.
Sürat tutkunu gençlerin lüks otomobilleri ile yarış pistine çevirdiği Bağdat Caddesi’nde, Hukuk Fakültesi öğrencisi Murathan Öztürk’ün otomobil ile kaldırıma çıkarak ölümüne neden olduğu çiçekçi Mehmet Emin Kaya’nın kardeşi Cengiz Kaya, olayın üzerinden 20 gün geçmesine rağmen firarda olan sürücünün yakalanmamasına ve olay yerinde bulunan ağabeyinin fotoğraflarının kaldırılmasına tepki gösterdi. Öztürk’ün ailesinin 500 bin lira teklif ederek şikayetlerini çekmelerini istediğini kaydeden Cengiz Kaya, “Fotoğrafları kaldırabilirler ama vicdanları susturamazlar” dedi.

Bağdat Caddesi’nde 11 Temmuz’da saat 03.30 sıralarında meydana gelen kazada hayatını kaybeden çiçekçi Mehmet Emin Kaya’nın hatırasını yaşatmak için olay yerinde bir anı köşesi oluşturulmuş, fotoğrafları ve sevenlerinin mesajları yapıştırılmıştı. Ağabeyine çarpan sürücünün günler, haftalar geçmesine rağmen yakalanmamasını protesto için dün basın açıklaması yapmak üzere olay yerine gelen Cengiz Kaya, fotoğrafların sökülmüş olduğunu görünce yıkıldı. Cengiz Kaya, “Resimleri kim neden kaldırmış bilemiyoruz. Resimleri kaldırmak toplumun vicdanında sıkıntı yaratır. Buradan Mehmet’in fotoğraflarını kaldırabilirler ama vicdanların sesini susturamazlar” dedi.

FİRARİ SÜRÜCÜNÜN AVUKATI DA ŞİKAYET EDİLDİ

Bu arada, Murathan Öztürk’ün avukatı Melahat Uzunkaya hakkında, “Mağdur Hakları Daire Başkanlığı’na” şikayette bulunuldu. Kardeşini Bağdat Caddesi’nde 9 Nisan 2006’da meydana gelen kazada kaybeden Yeşim Ayöz tarafından kurulan ‘Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği’nce yapılan şikayette, avukat Uzunkaya’nın meslek etiği ile bağdaşmayan açıklamalarda bulunduğu belirtildi. Mağdur Hakları Daire Başkanlığı’na gönderilen şikayet dilekçesinde, Kaya’ya çarptıktan sonra kayıplara karışan Öztürk’ün avukatının cezalandırılması istendi.

Şikayet dilekçesinde, “Ahlaka uygun davranacağını namusu ve şerefi üzerine ant içerek göreve başlayan bir avukatın sadece müvekkilini göz önünde bulundurarak yapmış olduğu açıklamalarla Mehmet Emin Kaya’nın yakınlarının içinde bulunduğu acılı durumu daha da artırmasına neden olmuştur. Gencecik ve tek suçu yayalara ait olan kaldırımda duran bir insanın hayatı, sorumsuz ve saygısız biri tarafından elinden alındı. Hayatını elinden almakla kalmayıp kaçtı, hala bulunamadı ve üzerine haklıymış gibi ailesi ve avukatları da açıklama yapmaya başladı.

Yaya kaldırımlarının yayalara ait olduğunu ve bir aracın hiçbir şekilde kaldırımdan gitmeyeceği kuralını yok sayarak yapmış olduğu açıklamalar nedeni ile Avukat Melahat Uzunkaya, Mehmet Emin Kaya’nın kaldırımda uyumasına göz yuman belediye ve zabıta için şikâyetçi olacağını söylemiştir. Avukatlık mesleğinin kurallarına uymaması ve trafik mağdurlarının yaşam hakkını yok sayması nedeni ile avukatlık kanununun 134 ve devamı maddeleri uyarınca cezalandırılmasını saygıyla talep ederiz” denildi.