Nevruz Parkı’nda bu kez salâvatlar yükseldi

Nevruz Parkı’nda bu kez salâvatlar yükseldi

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) ilk kez düzenlediği Demokratik Toplum Kongresi’nin de destek verdiği Nevruz Parkı’ndaki Kutlu Doğum etkinliğinde bu kez salavatlar yükseldi.

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) ilk kez düzenlediği Demokratik Toplum Kongresi’nin de destek verdiği Nevruz Parkı’ndaki Kutlu Doğum etkinliğinde bu kez salavatlar yükseldi. Programda Kürt alim Mela Huseynê Bateyî 'nin eseri Kürtçe mevlidin okunmasının ardından şöyle dua edildi: “Bizi zordan, zulümlerden, katliamlardan kurtar. Bilmemezlikten, hoş olmayan şeylerden uzak tut. Özgürlük, başarı, birlik, beraberlik ver. Kürt halkını kardeş savaşı vermekten uzak tut. Ortadoğu'daki Kürtler, Türkler, Farslar ve Araplar aralarındaki hoşnutsuzluk varsa gider. İmha, dil inkârı, zorbalık ve zulüm varsa kaldır.”

    Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda düzenlenen Kutlu Doğum Mevlidi Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı. Programda daha sonra Mevlid-i Şerif ile devam etti. Programın tertibinde yer olan DTK'nın inanç komisyonu heyeti ve davetli din görevlileri ile mollaların büyük kısmı sarıkla katıldı. Yüzbinlerce kişinin katılımıyla Nevruz kutmalarının yapıldığı alanda BDP ilk kez farklı bir etkinlik düzenlemiş oldu. Alana 'İslamiyet adalettir, barıştır, hoşgörüdür, kardeşliktir', 'Zulme sessiz kalan dilsiz şeytandır', 'Hz. Muhammed (SAV) Mekke'de direniş Medine'de adalet, Hudeybiye'de barıştır' yazılı dev pankartlar yer aldı.

    Programa Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Kürt alim Mela Huseynê Bateyî 'nin eseri Kürtçe mevlidin okunmasının ardından yine Kürtçe dua edildi ve şöyle denildi: “Bizleri zordan, zulümlerden, katliamlardan kurtar. Bilmemezlikten, hoş olmayan şeylerden uzak tut. Başarı, birlik, beraberlik ver. Kürt halkını kendi arasında kardeş savaşı vermekten uzak tut. Ortadoğu'daki Kürtler, Türkler, Farslar, ve Araplar da Müslüman aralarındaki hoşnutsuzluk varsa gider. İmha, dil inkarı, zorbalık ve zulüm varsa bunu kaldır. Kötü niyetlilerin tövbe etmesini sağla ve tövbelerini kabul et. Barışçı bir toplum kurmayı bize nasip et. Ölümlerin son bulması anaların gözyaşı dökmemesi için dualarımızı kabul et.”

    AHMET TÜRK: ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SÜNNETTİR

    DTK Başkanı ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Kürtçe yaptığı konuşmada bütün dinlerin ve inançlar insanlar için çok önemli olduğunu söyledi. Dinlerin insanlığı rehberlik yaptığını belirten Türk, “Ancak İslamiyet, birlik, eşitlik ve adaleti getirmiştir. Kur’an’da zulme karşı, güzel ahlak için çok şey vardır. Kur’an-ı Kerim’de en başta Habil ve Kabil’den bahsedilmiş kardeşlerin birbirini öldürmesini eleştirmiştir. Bugün görüyoruz İslamiyet’te kardeşlik ve doğruluk vardır. Hz. Muhammed, Mekke’den Medine’ye gittiğinde ezan okunmuş ve bu ezanı siyah, zenci Habeşli Bilal’e okutmuştur. İslam adına bütün İslam halkını namaza davet emiştir. Bu çok önemli bir örnek ve mesajdır. Siyah ve Beyaz aynıdır demiştir. Kur’an’da Allah bütün insanları milletler, diller, kabile, aşiretler halinde yarattığını ve kendilerini tanısınlar haklarını tanısınlar birbirlerine destek versinler yarattığını bildiriyor. Bunlar toplum yaşamı için ok önemli şeylerdir. Yine Resullullah Medine anlaşmasında herkesin inancında, dilinde, yaşamında hür olduğunu belirtmiştir. Resullullah yine Veda Hutbesi’nde Müslümanlar dememiştir Ey İnsanlar demiştir. Hz. Muhammed şunu diyor. Zulme karşı sessiz kalmayın. Bir gün bir mümin sormuş ona ya Resullah biri malımı elimden almak istiyor. Hz Muhammed demiş ki diren, buna karşı çık, izin verme demiştir. Biz ulusumuza, halkımıza, geleceğimize sahip çıkmalıyız. Biz sahip çıkmasak dindar değiliz ve Resulullah’ın demek ki yolundan gitmiyoruz. Zulme karşı çıkmalıyız. Bugünde Kürt halkı İslamiyet’i yaşamında büyütüyor. Bizim inancımız herkesten fazladır. Kendilerine Müslüman diyen ve din yolundan gidenler Kürtleri inkar ediyorlar ve Kürt haklarını tanımıyorlar. Bu Resullullah’ın yoluna karşı bir şeydir. Çok iyi bilmeliyiz ki özgürlük mücadelesi sünnettir. Özgürlük mücadelesi Kur’an-ı Kerim’in yolundadır. Kur’an bize bunu emretmiştir. Adalet ve haksızlığa karşı inanç sahipleri durmalıdır diyor. Hz. Muhammed’in doğumunu kutluyoruz." şeklinde konuştu.

    Türk’ten sonra BDP’nin başörtülü Hazro Belediye Başkanı Güler Özavcı Doğu bir konuşma yaptı. CİHAN