Niğde’de 30 Ağustos Zafer Bayramının 93. Yıl Dönümü Kutlandı

Niğde’de 30 Ağustos Zafer Bayramının 93. Yıl Dönümü Kutlandı

Niğde'de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 93. yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Niğde'de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 93. yıldönümü coşkuyla kutlandı. Törende Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Garnizon Komutanı Albay İbrahim Taşkın ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan anıta çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasın ardından Vali ve beraberindekiler daha sonra valilik binasına geçerek tebrikleri kabul etti.

Törene Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde İl Jandarma Komutanı İbrahim Taşkın, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, askeri erkan, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Yarbay Şinasi Budaklı: "Bu zafer ulu Önder Atatürk'ün önderliğinde çelikleşmiş bir milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde hürriyet ve bağımsızlık aşkıyla yanarak yanan bir milletin sarsılmaz inancın zaferidir. Bu zafer ülkemizi parçalamak, milletimizi esaret altına almak hatta yok etmek isteyen güçler tarafından yıllar boyu sinsice hazırlanan planları o gün için sonuncusu olan sevr parçasının yırtılıp atıldığı Türk birlik ve beraberliğinin nerede mübdebil olduğunun tüm dünyaya gösterildiği bu toprakların hakiki ve sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl şağlandığının tüm dünyaya öğretildiği, tarihte benzeri bulunmayan eşsiz bir zaferdir" dedi.

" Türk milletini kaderini belirleyen 30 Ağustos zaferi Türk ulusu için tarihte bir dönüm noktasıdır" diyen Yarbay Budaklı: " Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk düşmanları ve onların ülke içerisindeki iş birlikçileri tarafından yok edilmeye ve paylaşılmaya karar verilerek, toprakları işgal edilmiş, ordularını elinden silahları alınıp, askerleri terhis edilmiş, yıllardır devam eden savaşlarda bütün kaynakları harcanmış ve yetişmiş insan gücünü kaybetmiş bir imparatorluğun yıkıntılarından bir milli devlet ve kahraman bir ordu çıkarmayı başararak 30 Ağustos 1922'de Anadolu'daki yüzlerce yıllık türk varlığına kast edenleri tarihe gömmüştür. Bu muhaberede Türk ordusu 4,5 ayda düşürülemez, denilen düşman mevzilerini 6 günde çökertmiş, Afyon-İzmir arası 400 Km'lik takip harekatını da 10 günde gerçekleştirmiştir. Bu yıldırım harbi ile zalim ve maruf düşman ordusunun büyük bir kısmı inanılmayacak kadar az bir zaman da yok edilmiş ve istila amacı ile Anadolu topraklarına çıkanlar ağır bir yenilgiye, bir daha dönmemek üzere geri göndermişlerdir. Bu müthiş zafere ulaşmak için Türk Milleti katlanılmaz olana katlanmış, dayanılmaz acılara dayanmıştır. Mazisi şan ve şöhretle dolu bir milletin torunları olarak ne kadar övünsek azdır. Çünkü her evresiyle düşünülmüş, hazırlanmış, yönetilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış bu harekat Türk ordusunun yüksek kudret ve kahramanlığını tarihte bir kez daha kanıtlamıştır. Türk milletinin hürriyet ve istiklal mücadelesinin ölümsüz bir abidesi olan 30 Ağustos zaferi ile vatanımız ve milletimizin aydın ve mutlu geleceği garanti altına alınmıştır. Bu zaferle eşsiz başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün yaktığı bu özgürlük ateşi yalnızca Türklerin değil dünyadaki ezilmiş bitin uluslarında hürriyet meşalesi olmuştur" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde İl Jandarma Komutanı İbrahim Taşkın ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan halkın bayramını kutladı.

Tören daha sonra, yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve resmi geçit ile sona erdi.

Kaynak: İHA